Prosty obiad z kalafiorem, tofu i pieczarkami

Składniki:

  • 150g różyczek z kalafiora
  • 150g pieczarek (najlepiej mini)
  • 100 g ziemniaków
  • 90g tofu
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • przyprawy: suszony czosnek, suszona cebula, sól, pieprz
  • sok z ½ limonki
  • szczypiorek
  • 10 g oliwy (5 do ziemniaków, 5 na patelnię)
  • 150g fasolki szparagowej
  • rukola

Wykonanie:

  1. Ziemniaki pokroić w kostkę, wymieszać z oliwą i dowolnymi przyprawami, upiec. Na końcu dodać do wszystkiego

  2. Kalafior podzielić na mniejsze części i wrzucić na wrzątek na kilka minut (ok.4-5), ale nie za długo, ponieważ potem dojdzie jeszcze na patelni wraz z pieczarkami

  3. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy i dodać umyte pieczarki. Jeśli nie używacie mini, których nie trzeba kroić, to większe pieczarki należy pokroić na mniejsze części, ale nie za drobno

  4. Dodać do pieczarek kalafior i wszystko smażyć na średnim ogniu, aż woda z pieczarek wyparuje, od czasu do czasu mieszając

  5. Tofu pokroić w sporą kostkę i dodać na patelnię

  6. Kiedy wszystko się ładnie zarumieni, dodać mleczko kokosowe, sos sojowy oraz wszystkie przyprawy (sól na samym końcu, jeśli uznacie, że jest taka potrzeba). Smażyć wszystko aż smaki się ładnie połączą

  7. Na sam koniec wrzucić sporą ilość szczypiorku oraz skropić sokiem z limonki

  8. Jeśli sos będzie za gęsty można dodać odrobinę wody.

  9. Fasolkę szparagową wrzucić na osolony wrzątek i gotować ok. 8-10 min.

  10. Na talerz nałożyć rukolę, fasolkę szparagową oraz zawartość patelni i zajadać ze smakiem.

 

Całość ma 650,5 kcal,
białko – 23,9g
tłuszcze – 46,5g
węglowodany – 48,7g

Zdjęcia przepisu wykonane przez moich zadowolonych klientów:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry