Składniki (przepis na 2 porcje):
Pudding proteinowy waniliowy – 200 g (1 x Opakowanie)
- Jabłko – 150 g (1 x Sztuka)
Mąka owsiana (lub inna dowolna) – 60 g (4 x Łyżka)
Jaja kurze całe – 56 g (1 x Sztuka)
- Mleko / Napój roślinny – 40-50 g
Erytrol / Erytrytol – 10 g (2 x Łyżeczka)
Cynamon – 3 g (0.5 x Łyżeczka)
- Oliwa z oliwek Classico w sprayu – 2 g (2-3 x pryśnięcie)
- Proszek do pieczenia – 1 g (0.3 x Łyżeczka)
Przygotowanie:
Czas przygotowania: około 20 minut
1. Jabłko pokrój w małą kostkę. Przełóż do garnka, dodaj cynamon, odrobinę wody i podpodduś, by jabłka lekko zmiękły.
2. Jajko zmiksuj z mlekiem. Dodaj erytrol, mąkę, szczyptę soli proszek do pieczenia. Wymieszaj. Spryskaj patelnię oliwą, wylej ciasto i usmaż omleta z dwóch stron.
3. Z omleta wytnij 4 krążki (szklanką, w którym będą deserki), resztę omleta pokrusz na kawałki (posypiesz nimi wierzch deserów).
4. W szklankach układaj na przemian 1 krążek ciasta, pudding oraz jabłka do wykończenia składników. Wierzch posyp pokruszonym ciastem.
Na 1 porcję (szklankę) K:284.3 / B:18.4 / T:7.8 / WP:33.5 / F:4.4
Porada:
Mąkę owsianą można zamienić na dowolną jak orkiszowa, pszenna pełnoziarnista, gryczana czy jaglana.
Mleko można wymienić na napój roślinny, ewentualnie wodę. Ilość mleka będzie zmienna w zależności od wybranej mąki.
Przepis powstał we współpracy z Monini Polska