fbpx

Proteinowe szarlotki z waniliowym puddingiem

 

Składniki (przepis na 2 porcje):

  • Pudding proteinowy waniliowy – 200 g (1 x Opakowanie)

  • Jabłko – 150 g (1 x Sztuka)
  • Mąka owsiana (lub inna dowolna) – 60 g (4 x Łyżka)

  • Jaja kurze całe – 56 g (1 x Sztuka)

  • Mleko / Napój roślinny – 40-50 g
  • Erytrol / Erytrytol – 10 g (2 x Łyżeczka)

  • Cynamon – 3 g (0.5 x Łyżeczka)

  • Oliwa z oliwek Classico w sprayu – 2 g (2-3 x pryśnięcie)
  • Proszek do pieczenia – 1 g (0.3 x Łyżeczka)

Przygotowanie:

Czas przygotowania: około 20 minut

1. Jabłko pokrój w małą kostkę. Przełóż do garnka, dodaj cynamon, odrobinę wody i podpodduś, by jabłka lekko zmiękły.

2. Jajko zmiksuj z mlekiem. Dodaj erytrol, mąkę, szczyptę soli proszek do pieczenia. Wymieszaj. Spryskaj patelnię oliwą, wylej ciasto i usmaż omleta z dwóch stron.

3. Z omleta wytnij 4 krążki (szklanką, w którym będą deserki), resztę omleta pokrusz na kawałki (posypiesz nimi wierzch deserów).

 

4. W szklankach układaj na przemian 1 krążek ciasta, pudding oraz jabłka do wykończenia składników. Wierzch posyp pokruszonym ciastem.

 

 

 

Na 1 porcję (szklankę) K:284.3 / B:18.4 / T:7.8 / WP:33.5 / F:4.4

 

Porada:

Mąkę owsianą można zamienić na dowolną jak orkiszowa, pszenna pełnoziarnista, gryczana czy jaglana.

 

Mleko można wymienić na napój roślinny, ewentualnie wodę. Ilość mleka będzie zmienna w zależności od wybranej mąki.

 

 

Przepis powstał we współpracy z Monini Polska

 
 

Leave a Comment

Przewiń do góry