fbpx

Puddingowe ciasto jaglano-dyniowe z jabłkami i waniliowym serkiem

U mnie w kuchni szaleństwo dyniowe wciąż trwa i ciągle przychodzą mi do głowy nowe przepisy, w których mogę wykorzystać to cudowne warzywo. Tym razem padło na ciasto z kaszy jaglanej, które w konsystencji przypomina pudding. Najlepiej robić je nie w zwykłej formie do pieczenia, ale w naczyniu żaroodpornym, ponieważ będzie łatwiej je potem serwować. Na wierzch przygotowałam delikatny krem na bazie serka wiejskiego i waniliowego skyru, który idealnie komponuje się z dyniowym, cynamonowym ciastem. 

Składniki:

  • 60g kaszy jaglanej suchej,
  • 200g upieczonej dyni,
  • 30g masła orzechowego,
  • 50g erytrytolu,
  • sok z ½ cytryny,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ½ łyżeczki soli

Dodatkowo 

  • 1 serek wiejski,
  • 1 skyr waniliowy,
  • prażone płatki migdałów

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną ugotować w ok. 2 szklankach osolonej wody. Ważne aby wchłonęła całą wodę i miała zwartą konsystencję (w tym wypadku dobrze jeśli jest rozgotowana).

  2. Ostudzoną kaszę jaglaną zblendować z pozostałymi składnikami i przełożyć do formy najlepiej żaroodpornej posmarowanej tłuszczem (masło/olej).

  3. Piec w 180 stopniach, grzanie góra dół ok. 40 min. Jeśli góra będzie się szybciej przypiekać, to przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia.

  4. Serek wiejski i skyr waniliowy zblendować na gładki krem, można dosłodzić według własnych preferencji i wyłożyć na ostudzone ciasto. Posypać prażonymi płatkami migdałów.

  5. Ciasto należy schłodzić kilka godzin, a najlepiej całą noc w lodówce i dopiero po tym czasie podawać.

Ciasto ma puddingową konsystencję, więc nie należy go trzymać za długo w piekarniku. Może nie kroić się
w idealne kawałki, ale nie należy się tym przejmować, bo smakuje przepysznie i można go nakładać
za pomocą łyżki.

Całość ma 802,2kcal, w tym:

  • Białko 52,1 g
  • Tłuszcz 23,1 g
  • Węglowodany 152 g

Dodaj komentarz

Przewiń do góry