Składniki na dwie porcje:
Jogurt Skyr naturalny – 200 g
Wiśnie bez pestek, mrożone – 80 g (0.8 x Szklanka)
Serek mascarpone – 50 g (2 x Łyżka)
Oreo, ciasteczka – 44 g (4 x Sztuka)
- Erytrol – 40 g (4 x Łyżka)
- Żelatyna – 8 g (1 x Łyżka)
- Oliwa z oliwek – 5 g (0.5 x Łyżka)
- Aromat waniliowy – 2 g (2 x Kropla)
Przygotowanie:
Czas przygotowania: 15 minut
1. Rozpuść żelatynę w 80 ml gorącej wody. Przestudź i zmiksuj z jogurtem, mascarpone, aromatem oraz słodzikiem (25-30g lub do smaku).
2. Wsyp do szklanek pokruszone ciasteczka. Wylej masę jogurtową i schowaj do lodówki.
3. W tym czasie rozmroź w garnku wiśnie. Rozgnieć widelcem, dodaj oliwę i pozostały słodzik. Pozostaw do ostygnięcia i wyłóż na wierzch deserów. Opcjonalnie udekoruj połową ciasteczka Oreo.
1 porcja – K:324.3 / B:17.9 / T:16.9 / WP:24.9 / F:1.0
Przepis powstał we współpracy z Monini Polska