fbpx

Serniczki oreo z musem cytrynowo-wiśniowym

 

Składniki na dwie porcje:

  • Jogurt Skyr naturalny – 200 g

  • Wiśnie bez pestek, mrożone – 80 g (0.8 x Szklanka)

  • Serek mascarpone – 50 g (2 x Łyżka)

  • Oreo, ciasteczka – 44 g (4 x Sztuka)

  • Erytrol – 40 g (4 x Łyżka)
  • Żelatyna – 8 g (1 x Łyżka)
  • Oliwa z oliwek – 5 g (0.5 x Łyżka)
  • Aromat waniliowy – 2 g (2 x Kropla)

Przygotowanie:

Czas przygotowania:  15 minut

1. Rozpuść żelatynę w 80 ml gorącej wody. Przestudź i zmiksuj z jogurtem, mascarpone, aromatem oraz słodzikiem (25-30g lub do smaku).

2. Wsyp do szklanek pokruszone ciasteczka. Wylej masę jogurtową i schowaj do lodówki.

3. W tym czasie rozmroź w garnku wiśnie. Rozgnieć widelcem, dodaj oliwę i pozostały słodzik. Pozostaw do ostygnięcia i wyłóż na wierzch deserów. Opcjonalnie udekoruj połową ciasteczka Oreo.

 

1 porcja – K:324.3 / B:17.9 / T:16.9 / WP:24.9 / F:1.0

 
 

 

 

Przepis powstał we współpracy z Monini Polska

 
 

Leave a Comment

Przewiń do góry