fbpx

Serowe paluchy z czarnuszką z zielonym pesto

 

Składniki (przepis na 12 paluchów):

  • Mąka pszenna lub orkiszowa jasna – 400 g

  • Woda – 220 g
  • Pesto alla genovese Monini – 45 g (3 x Łyżeczka)

  • Oliwa z oliwek – 30 g (3 x Łyżka)

  • Parmezan lub grana padano – 24 g (3 x Łyżka)
  • Drożdże (suszone) – 7 g (1 x Saszetka)
  • Cukier – 5 g (0.5 x Łyżka)
  • Czarnuszka – 5 g (1 x Łyżeczka)
  • Sól biała – 1 g (1 x Szczypta)

Przygotowanie:

Czas przygotowania: 30 minut pracy + 60 minut wyrastania ciasta

 

  1. Połącz w misce ciepłą wodę, cukier, oliwę, drożdże, mąkę oraz sól. Wyrób ciasto aż stanie się gładkie i jednolite. Zakryj ręcznikiem kuchennym i odstaw w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę.

  2. Po tym czasie nagrzej piekarnik do 40 stopni. Ciasto wyjmij na blat oprószony mąką. Rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 45 cm x 35 cm. Podziel na 12 równych części. Posmaruj każdy kawałek pesto i posyp tartym serem. Zwiń w spiralę i ułóż na blaszce z papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 10 minut.

  3. Po tym czasie wyjmij blaszkę i nagrzej d piekarnik do 190 stopni. Paluchy posyp czarnuszką i wstaw do piekarnika na około 30 minut.

  4. Podawaj z twarożkiem lub dodatkowa porcja pesto.

 

1 paluch K:166.1 / B:4.7 / T:5.1 / WP:24.7 / F:1.2

 

 

 

Przepis powstał we współpracy z Monini Polska

 
 

Leave a Comment

Przewiń do góry