Mało jest chyba takich osób, które nie lubią tiramisu, więc jeśli lubicie ten deser, to z pewnością zasmakuje Wam jego nieco odmieniona, korzenna wersja..
Dodatkowo tradycyjne tiramisu jest bardzo tłuste i nie należy do niskokalorycznych słodkości, choć oczywiście od czasu do czasu nic się nie stanie, jeśli takie zjemy. Natomiast przepis, który znajdziecie poniżej jest znacznie lżejszy i sprawdzi się nawet jako opcja na drugie śniadanie.
Deser jest pyszny, przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil i z pewnością zasmakuje nawet zwolennikom klasycznej wersji.
Składniki:
Na 2 duże słoiki lub 3 mniejsze:
- 500 g serka wiejskiego lekkiego
- 1 ciasteczko korzenne (lub pierniczki) do kremu
- 4 ciasteczka korzenne lub biszkopty do przełożenia
- ½ filiżanki zaparzonej kawy
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- ½ łyżeczki cynamonu
- 30 g erytrytolu
- ¼ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
- Zaparzyć kawę i odstawić, aby ostygła.
- Serek wiejski zblendować z ciasteczkiem korzennym, przyprawą do piernika, erytrytolem, solą i ekstraktem waniliowym na gładki krem.
- Biszkopty lub ciasteczka namoczyć do połowy w kawie (nie moczyć całych, aby nie stały się za bardzo miękkie) ułożyć na dnie słoika lub pojemnika, nałożyć warstwę kremu, następnie znowu ciastko zamoczone w kawie, na to krem i powtarzać tą czynność do wypełnienia słoika.
- Wierzch można opruszyć kakao tak jak tradycyjne tiramisu lub posypać pokruszonym ciasteczkiem.
- Koniecznie schłodzić przed podaniem, najlepiej całą noc.
* Tiramisu można przełożyć biszkoptem zamiast ciasteczkiem, ale robiąc krem bardzo polecam zblendować jedno korzenne ciastko, bo smak będzie o wiele lepszy niż jeśli użyjecie tylko przyprawy do piernika.
Całość ma 623,6 kcal, w tym 57,5 g białka, 23,1 g tłuszczu i 76,7 g węglowodanów ogółem