fbpx

Tiramisu ciasteczkowe w wersji lekkiej

Mało jest chyba takich osób, które nie lubią tiramisu, więc jeśli lubicie ten deser, to z pewnością zasmakuje Wam jego nieco odmieniona, korzenna wersja.. 
Dodatkowo tradycyjne tiramisu jest bardzo tłuste i nie należy do niskokalorycznych słodkości, choć oczywiście od czasu do czasu nic się nie stanie, jeśli takie zjemy. Natomiast przepis, który znajdziecie poniżej jest znacznie lżejszy i sprawdzi się nawet jako opcja na drugie śniadanie.
Deser jest pyszny, przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil i z pewnością zasmakuje nawet zwolennikom klasycznej wersji.

Składniki:

Na 2 duże słoiki lub 3 mniejsze:

  • 500 g serka wiejskiego lekkiego
  • 1 ciasteczko korzenne (lub pierniczki) do kremu 
  • 4 ciasteczka korzenne lub biszkopty do przełożenia
  • ½ filiżanki zaparzonej kawy
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 30 g erytrytolu
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

Wykonanie:

  1. Zaparzyć kawę i odstawić, aby ostygła.
  2. Serek wiejski zblendować z ciasteczkiem korzennym, przyprawą do piernika, erytrytolem, solą i ekstraktem waniliowym na gładki krem.
  3. Biszkopty lub ciasteczka namoczyć do połowy w kawie (nie moczyć całych, aby nie stały się za bardzo miękkie) ułożyć na dnie słoika lub pojemnika, nałożyć warstwę kremu, następnie znowu ciastko zamoczone w kawie, na to krem i powtarzać tą czynność do wypełnienia słoika.
  4. Wierzch można opruszyć kakao tak jak tradycyjne tiramisu lub posypać pokruszonym ciasteczkiem.
  5. Koniecznie schłodzić przed podaniem, najlepiej całą noc.

* Tiramisu można przełożyć biszkoptem zamiast ciasteczkiem, ale robiąc krem bardzo polecam zblendować jedno korzenne ciastko, bo smak będzie o wiele lepszy niż jeśli użyjecie tylko przyprawy do piernika.

Całość ma 623,6 kcal, w tym 57,5 g białka, 23,1 g tłuszczu i 76,7 g węglowodanów ogółem

Leave a Comment

Przewiń do góry