Składniki:
- 60g makaronu
- 90g tofu naturalnego
- 40g mleka kokosowego light (z puszki)
- pieczarki
- szparagi
- szpinak
- cukinia
- cebulka dymka (również zielona część)
- 2 łyżki sosu sojowego
- przyprawy: czosnek w proszku, oregano, sól, pieprz (lub inne ulubione)
- płatki drożdżowe (można pominąć lub dodać parmezan lub inny ulubiony ser)
Wykonanie:
- Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i wrzucić pokrojone pieczarki wraz z cebulką (również dorzucić pokrojoną zieloną część, jeśli nie masz, można użyć szczypiorek), smażyć kilka minut po czym dodać tofu i nadal smażyć na małym ogniu, dodać w tym mleczko kokosowe, sos sojowy, przyprawy i płatki drożdżowe.
- W międzyczasie wrzucić na wrzątek szparagi i gotować 3-4 minuty. Odcedzić i dodać na patelnię do reszty warzyw wraz pokrojoną cukinią (ja lubię chrupką cukinię, jeśli wolisz bardziej miękką dodaj ją wcześniej). Dusić wszystko razem na patelni kilka minut.
- Dodać makaron oraz garść szpinaku, wymieszać wszystko razem i gotowe.
Warto posypać na talerzu parmezanem (w wersji wegańskiej płatkami drożdżowymi), szczypiorkiem, prażonymi orzechami lub pestkami.