fbpx

Owsiane gofry z truskawkami i czekoladą

Pyszne, szybkie i pełnowartościowe rozwiązanie na śniadanie. Ich dodatkowym atutem jest użycie oliwy z oliwek Monini w sprayu, który sprawi, że nie użyjemy jej za dużo, a dodatkowo nasze gofry będą idealnie chrupiące.

Składniki (na 2 porcje):

  • Jogurt typu islandzkiego Skyr – 150 g (1 x Opakowanie)
  • Płatki owsiane (górskie) – 80 g (8 x Łyżka)
  • Woda gazowana – 60 g (0.2 x Szklanka)
  • Jaja kurze całe – 56 g (1 x Sztuka)
  • Erytrol / Erytrytol – 10 g (2 x Łyżeczka)
  • Proszek do pieczenia – 3 g (1 x Łyżeczka)
  • Oliwa z oliwek extra vergine Classico (spray) – 2 g (2 x spray)
  • Sól biała – 1 g (1 x Szczypta)
Dodatkowo:
  • Jogurt typu islandzkiego Skyr waniliowy – 150 g (1 x Opakowanie)
  • Truskawki – 140 g (2 x Garść)
  • Czekolada gorzka – 24 g (4 x Kostka)

Wykonanie:

Zmiksuj wszystkie składniki ciasta. Odstaw na 5 minut. Nagrzej gofrownicę, spryskaj oliwą i upiecz gofry (ok. 6 mniejszych sztuk). Podawaj z jogurtem waniliowym, truskawkami i posiekaną czekoladą.

Wartości odżywcze:

Kcal: 401.4
Białko: 25.8 g
Tłuszcze: 11.0 g
Węglowodany: 48.1 g
Błonnik: : 4.3 g

Przepis powstał we współpracy z Monini Polska
 

Leave a Comment

Przewiń do góry