fbpx

Cytrynowe placuszki biszkoptowe z kiwi i migdałami

Podrzucam Wam dzisiaj pomysł na pyszne śniadanie na słodko w egzotycznym wydaniu. Wiedzieliście, że oliwy smakowe świetnie sprawdzają się nie tylko w wytrawnych potrawach? Te cytrynowe placuszki swój wyjątkowy charakter zawdzięczają właśnie aromatyzowanej cytryną oliwie z oliwek od @moninipolska.

    • Kiwi – 75 g (1 x Sztuka)
    • Jogurt typu islandzkiego Skyr – 75 g (0.5 x Opakowanie)
    • Jaja kurze całe – 56 g (1 x Sztuka)
    • Mąka orkiszowa – 45 g (3 x Łyżka)
    • Mleko UHT, 0,5% tłuszczu – 30 g (3 x Łyżka)
    • Migdały w płatkach – 10 g (1 x Łyżka)
    • Erytrol / Erytrytol – 10 g (2 x Łyżeczka)
    • Sok cytrynowy – 6 g (1 x Łyżka)
    • Oliwa z oliwek, Cytryna Monini – 5 g (0.5 x Łyżka)

Oddziel białko od żółtka. Ubij białko na sztywną pianę. W oddzielnej misce połącz żółtko, jogurt, mąkę, oliwę, erytrol, sok cytrynowy i mleko na jednolite ciasto. Dodaj ubite białko i delikatnie wymieszaj.Usmaż placuszki, podaj z kiwi i z migdałami.

K:436.9 / B:26.1 / T:17.1 / WP:42.0 / F:5.3

Przepis powstał we współpracy z Monini Polska

Leave a Comment

Przewiń do góry