Składniki (przepis na 2 porcje):
Bulion warzywny – 750 g (3 x Szklanka)
- Pietruszka, korzeń – 200 g (4 x Sztuka)
Ziemniaki – 140 g (2 x Sztuka)
Cebula – 50 g (0.5 x Sztuka)
- Ser, parmezan – 24 g (3 x Łyżka)
Oliwa z oliwek Gran Fruttato – 20 g (2 x Łyżka)
Czosnek – 10 g (2 x Ząbek)
- Natka pietruszki – 12g (2 x Łyzeczka)
- Pieprz czarny mielony – 2 g (2 x Szczypta)
- Sól biała – 1 g (1 x Szczypta)
Przygotowanie:
Czas przygotowania: około 45 minut
1. Na oliwie zeszklij poszatkowaną cebulkę, dodaj posiekany czosnek, a po chwili pokrojone w kostkę warzywa. Podsmaż razem często mieszając, by warzywa nabrały aromatu (ok 2-3 minut).
2. Zalej warzywa bulionem i gotuj do miękkości ok. 30 minut. Po tym czasie zmiksuj na krem. Dodaj natkę, dopraw solą i pieprzem do smaku.
3. W czasie gotowania zupy przygotuj chipsy z parmezanu. Nagrzej piekarnik na 200 stopni. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wysyp 3 porcje parmezanu na blaszkę i uformuj cienkie krążki. Zapiecz 5 minut, pilnując aby nie przypalić.
4. Każdą porcję zupy podaj z jednym chipsem.
Na 1 porcję zupy z chipsem K:187.4 / B:6.7 / T:9.9 / WP:15.1 / F:4.4
Porady:
Zupę można wzbogacić o dodatek kanapki z hummusem czy mozzarellą, aby przygotować bardziej sycący posiłek.
Bulion można przygotować z esencji w słoiczku lub użyć kostki warzywnej.
Przepis powstał we współpracy z Monini Polska