fbpx

Biały krem z pietruszki z parmezanowym chipsem

 

Składniki (przepis na 2 porcje):

  • Bulion warzywny – 750 g (3 x Szklanka)

  • Pietruszka, korzeń – 200 g (4 x Sztuka)
  • Ziemniaki – 140 g (2 x Sztuka)

  • Cebula – 50 g (0.5 x Sztuka)

  • Ser, parmezan – 24 g (3 x Łyżka)
  • Oliwa z oliwek Gran Fruttato – 20 g (2 x Łyżka)

  • Czosnek – 10 g (2 x Ząbek)

  • Natka pietruszki – 12g (2 x Łyzeczka)
  • Pieprz czarny mielony – 2 g (2 x Szczypta)
  • Sól biała – 1 g (1 x Szczypta)

Przygotowanie:

Czas przygotowania: około 45 minut

1. Na oliwie zeszklij poszatkowaną cebulkę, dodaj posiekany czosnek, a po chwili pokrojone w kostkę warzywa. Podsmaż razem często mieszając, by warzywa nabrały aromatu (ok 2-3 minut).

2. Zalej warzywa bulionem i gotuj do miękkości ok. 30 minut. Po tym czasie zmiksuj na krem. Dodaj natkę, dopraw solą i pieprzem do smaku.

3. W czasie gotowania zupy przygotuj chipsy z parmezanu. Nagrzej piekarnik na 200 stopni. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wysyp 3 porcje parmezanu na blaszkę i uformuj cienkie krążki. Zapiecz 5 minut, pilnując aby nie przypalić.

 

4. Każdą porcję zupy podaj z jednym chipsem.

 

 

 

 

Na 1 porcję zupy z chipsem K:187.4 / B:6.7 / T:9.9 / WP:15.1 / F:4.4

 

Porady:

Zupę można wzbogacić o dodatek kanapki z hummusem czy mozzarellą, aby przygotować bardziej sycący posiłek.

 

Bulion można przygotować z esencji w słoiczku lub użyć kostki warzywnej.

 

 

Przepis powstał we współpracy z Monini Polska

 
 

Leave a Comment

Przewiń do góry