Składniki (przepis na 10 porcji):
Banan – 120 g (1 x Sztuka)
- Jaja kurze całe – 112 g (2 x Sztuka)
Erytrol / Erytrytol – 100 g (20 x Łyżeczka)
Mąka orkiszowa jasna – 100 g (6.7 x Łyżka)
- Czekolada deserowa – 100 g (11 x Tabliczka)
Masło ekstra – 80 g (16 x Łyżeczka)
Orzechy pistacjowe – 27 g (3 x Łyżka)
- Oliwa z oliwek Pomarańcza – 20 g (2 x Łyżka)
- Proszek do pieczenia – 3 g (1 x Łyżeczka)
- Aromat waniliowy – 2 g (2-3 x Kropla)
Przygotowanie:
Czas przygotowania: 15 minut + 30 minut pieczenia
1. Nagrzej piekarnik na 190 stopni. Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (20×20 cm).
2. Rozpuść czekoladę z masłem i odstaw do przestygnięcia.
3. W oddzielnej misce zmiksuj jaja, banana, aromat, oliwę i erytrol. Wlej czekoladę z masłem i wymieszaj. Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia i pokruszone pistacje. Połącz składniki i wlej do foremki.
4. Piecz 30 minut.
Na 1 porcję (1 kawałek) K:207.7 / B:4.1 / T:14.1 / WP:15.6 / F:1.1
Porady:
Kawałek ciasta można połączyć z jogurtem, serkiem czy puddingiem, aby zwiększyć ilość białka w posiłku i zbilansować posiłek, aby sycił na dłużej.
Przepis powstał we współpracy z Monini Polska