Składniki (przepis na 12 paluchów):
Mąka pszenna lub orkiszowa jasna – 400 g
- Woda – 220 g
Pesto alla genovese Monini – 45 g (3 x Łyżeczka)
Oliwa z oliwek – 30 g (3 x Łyżka)
- Parmezan lub grana padano – 24 g (3 x Łyżka)
- Drożdże (suszone) – 7 g (1 x Saszetka)
- Cukier – 5 g (0.5 x Łyżka)
- Czarnuszka – 5 g (1 x Łyżeczka)
- Sól biała – 1 g (1 x Szczypta)
Przygotowanie:
Czas przygotowania: 30 minut pracy + 60 minut wyrastania ciasta
Połącz w misce ciepłą wodę, cukier, oliwę, drożdże, mąkę oraz sól. Wyrób ciasto aż stanie się gładkie i jednolite. Zakryj ręcznikiem kuchennym i odstaw w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę.
Po tym czasie nagrzej piekarnik do 40 stopni. Ciasto wyjmij na blat oprószony mąką. Rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 45 cm x 35 cm. Podziel na 12 równych części. Posmaruj każdy kawałek pesto i posyp tartym serem. Zwiń w spiralę i ułóż na blaszce z papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 10 minut.
Po tym czasie wyjmij blaszkę i nagrzej d piekarnik do 190 stopni. Paluchy posyp czarnuszką i wstaw do piekarnika na około 30 minut.
Podawaj z twarożkiem lub dodatkowa porcja pesto.
1 paluch K:166.1 / B:4.7 / T:5.1 / WP:24.7 / F:1.2
Przepis powstał we współpracy z Monini Polska