Kefirowe placuszki z zielonym dipem z 4 ziółKuchnia, Przepisy, Słone przekąski / By Zuzanna Woźniak Składniki:Kefir (1.5% tł.) – 60 g (3 x Łyżka)Mąka orkiszowa – 60 g (4 x Łyżka)Jogurt naturalny – 60 g (3 x Łyżka)Jaja kurze całe – 56 g (1 x Sztuka)Szpinak – 25 g (1 x Garść)Oliwa z oliwek Classico – 10 g (1 x Łyżka)Bazylia (świeża) – 5 g (5 x Listek)Szczypiorek – 5 g (1 x Łyżeczka)Kolendra (świeża) – 5 g (5 x Listek)Proszek do pieczenia – 1.5 g (0.5 x Łyżeczka)Czosnek granulowany – 1 g (1 x Szczypta)Przygotowanie:Czas przygotowania: 15 minut 1. Zmiksuj jajko, mąkę, kefir, proszek do pieczenia i szczyptę soli na ciasto. Usmaż placuszki na patelni możliwie bez dodatku tłuszczu. 2. Zmiksuj jogurt, szpinak, kolendrę, bazylię, szczypiorek, czosnek granilowany i oliwę na dip. Dopraw solą do smaku. Podaj dip z placuszkami. K:441.4 / B:21.0 / T:19.3 / WP:43.4 / F:4.5 Przepis powstał we współpracy z Monini Polska