fbpx

Kefirowe placuszki z zielonym dipem z 4 ziół

 

Składniki:

  • Kefir (1.5% tł.) – 60 g (3 x Łyżka)
  • Mąka orkiszowa – 60 g (4 x Łyżka)
  • Jogurt naturalny – 60 g (3 x Łyżka)

  • Jaja kurze całe – 56 g (1 x Sztuka)

  • Szpinak – 25 g (1 x Garść)
  • Oliwa z oliwek Classico – 10 g (1 x Łyżka)
  • Bazylia (świeża) – 5 g (5 x Listek)
  • Szczypiorek – 5 g (1 x Łyżeczka)
  • Kolendra (świeża) – 5 g (5 x Listek)
  • Proszek do pieczenia – 1.5 g (0.5 x Łyżeczka)
  • Czosnek granulowany – 1 g (1 x Szczypta)

Przygotowanie:

Czas przygotowania: 15 minut

 

 1. Zmiksuj jajko, mąkę, kefir, proszek do pieczenia i szczyptę soli na ciasto. Usmaż placuszki na patelni możliwie bez dodatku tłuszczu.

2. Zmiksuj jogurt, szpinak, kolendrę, bazylię, szczypiorek, czosnek granilowany i oliwę na dip. Dopraw solą do smaku. Podaj dip z placuszkami.

 

K:441.4 / B:21.0 / T:19.3 / WP:43.4 / F:4.5

 

 

 

Przepis powstał we współpracy z Monini Polska

 
 

Leave a Comment

Przewiń do góry