Składniki:
- Kefir (1.5% tł.) – 60 g (3 x Łyżka)
- Mąka orkiszowa – 60 g (4 x Łyżka)
Jogurt naturalny – 60 g (3 x Łyżka)
Jaja kurze całe – 56 g (1 x Sztuka)
- Szpinak – 25 g (1 x Garść)
- Oliwa z oliwek Classico – 10 g (1 x Łyżka)
- Bazylia (świeża) – 5 g (5 x Listek)
- Szczypiorek – 5 g (1 x Łyżeczka)
- Kolendra (świeża) – 5 g (5 x Listek)
- Proszek do pieczenia – 1.5 g (0.5 x Łyżeczka)
- Czosnek granulowany – 1 g (1 x Szczypta)
Przygotowanie:
Czas przygotowania: 15 minut
1. Zmiksuj jajko, mąkę, kefir, proszek do pieczenia i szczyptę soli na ciasto. Usmaż placuszki na patelni możliwie bez dodatku tłuszczu.
2. Zmiksuj jogurt, szpinak, kolendrę, bazylię, szczypiorek, czosnek granilowany i oliwę na dip. Dopraw solą do smaku. Podaj dip z placuszkami.
K:441.4 / B:21.0 / T:19.3 / WP:43.4 / F:4.5
Przepis powstał we współpracy z Monini Polska