Truskawkowo-kokosowe lody z pekanami i oliwą to doskonała propozycja na zdrowy i oryginalny deser, który łączy w sobie świeżość owoców, kremową konsystencję jogurtu kokosowego i chrupkość orzechów pekan. Dzięki połączeniu mrożonych i świeżych truskawek, lody mają intensywny owocowy smak, który świetnie komponuje się z delikatnym musem kokosowym. Niespodziewanym, ale niezwykle smacznym akcentem jest dodatek oliwy z oliwek, która nadaje lodom aksamitności i podkreśla subtelne nuty smakowe pozostałych składników. Ten prosty w przygotowaniu deser jest nie tylko pyszną ochłodą na ciepłe dni, ale również ciekawą propozycją na zdrową przekąskę, która zachwyci zarówno dorosłych, jak i dzieci.
Składniki na dwie porcje:
- Truskawki, mrożone – 200 g (2 x Szklanka)
- Truskawki, świeże – 100 g (1 x Szklanka)
- Jogurt kokosowy proteinowy- 200 g (1 x Opakowanie)
- Orzechy pekan – 18 g (6 x Sztuka)
- Mus kokosowy – 15 g (1 x Łyżeczka)
- Oliwa z oliwek Classico – 6 g (2 x Łyżeczka)
- Mięta (świeża) – 2 g (2 x Łyżka)
Przygotowanie (10 minut):
1. Mrożone truskawki wystaw z zamrażarki 5 minut wcześniej, aby lekko rozmarzły i ułatwiły pracę miksera.
2. Zmiksuj z jogurtem i musem kokosowym. Schowaj na 10-15 minut do zamrażarki, lub dłużej (około 30 minut) jeśli wolisz bardziej zmrożoną i zwartą konsystencję.
3. Przełóż połowę lodów do szklaneczek. Dodaj pokrojone truskawki i część posiekanych orzechów. Wyłóż resztę lodów na wierzch.
4. Posyp pozostałymi pokruszonymi orzechami i przystrój świeżą miętą.
5. Skrop lody oliwą.
1 porcja – K:241.1 / B:11.4 / T:14.8 / W:15.9 / F:3.7
Przepis powstał we współpracy z Monini Polska