fbpx

Bazyliowe ślimaczki z wiórkami parmezanu

 

Składniki:

  • Ciasto francuskie, gotowe – 275 g (1 x Sztuka)

  • Pesto bazyliowe Monini – 120 g (8 x Łyżeczka)

  • Szpinak – 75 g (3 x Garść)

  • Ser, parmezan – 60 g (7.5 x Łyżka)

  • Jaja kurze całe – 56 g (1 x Sztuka)
  • Oliwa z oliwek – 5 g (0.5 x Łyżka)
  • Czosnek granulowany – 2 g (2 x Szczypta)
  • Sól biała – 1 g (1 x Szczypta)
  • Pieprz czarny mielony – 1 g (1 x Szczypta)

Przygotowanie:

Czas przygotowania: 20 minut

 

Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Szpinak podsmaż z czosnkiem na oliwie, aby zmniejszył objętość. Dopraw solą i pieprzem.

Posmaruj ciasto francuskie pesto, posyp równo tartym serem i rozłóż szpinak. Zwiń wzdłuż krótszej krawędzi w rulon. Potnij na małe roladki (ślimaczki) ok 14 sztuk Ułóż na blaszce. Posmaruj boki rozbitym jajkiem. Piecz około 18 minut. Podawaj na ciepło.

 

Makro ślimaczka: K:139.3 / B:3.8 / T:10.2 / WP:7.2 / F:0.1

 

 

 

Przepis powstał we współpracy z Monini Polska

 
 

Leave a Comment

Przewiń do góry