Bułeczki, które mimo że wymagają nieco więcej czasu na przygotowanie, to odwdzięczają się smakiem. Mięciutkie, pełne owoców, z odrobiną maślanej kruszonki na wierzchu. Nie będzie to jednak najlepszy wybór jako samodzielny posiłek dla osób z zaburzenia glikemii (w tym IO), ze względu na udział mąki pszennej i cukru. Cukier jest niezbędny w cieście do wyrosniecia drożdzy, natomiast w kruszonce i nadzieniu można już bez problemu zamienić go na ksylitol lub inny słodzik.
Składniki (na 15 bułeczek):
Ciasto:
- 220 ml mleka
- 90g cukru
- 9g suchych drożdży
- 500g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 jajka + 1 żółtko
- 80g masła
- (miękkiego)
szczypta soli
Nadzienie:
- 300g borówek
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 2 łyżeczki budyniu waniliowego bez cukru (lub skrobi ziemniaczanej)
- 40g mąki
- 40g ksylitolu
- 30g masła (zimnego)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Potrzebny sprzęt:
- piekarnik
Wykonanie:
W tym czasie przygotować kruszonkę. Umieścić wszystkie składniki w misce i rozcierać między palcami, aż powstanie kruszonka.
Wartość odżywcza (na 1 bułeczkę):
Kcal: 234
Białko: 4,6g
Tłuszcz: 6,8g
Węglowodany: 37,9g
Błonnik: 1,5g