fbpx

Bułeczki z nadzieniem borówkowym i kruszonką

Bułeczki, które mimo że wymagają nieco więcej czasu na przygotowanie, to odwdzięczają się smakiem. Mięciutkie, pełne owoców, z odrobiną maślanej kruszonki na wierzchu. Nie będzie to jednak najlepszy wybór jako samodzielny posiłek dla osób z zaburzenia glikemii (w tym IO), ze względu na udział mąki pszennej i cukru. Cukier jest niezbędny w cieście do wyrosniecia drożdzy, natomiast w kruszonce i nadzieniu można już bez problemu zamienić go na ksylitol lub inny słodzik.

Składniki (na 15 bułeczek):

Ciasto:

  • 220 ml mleka
  • 90g cukru
  • 9g suchych drożdży
  • 500g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jajka + 1 żółtko
  • 80g masła
  • (miękkiego)
    szczypta soli

Nadzienie:

  • 300g borówek
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 2 łyżeczki budyniu waniliowego bez cukru (lub skrobi ziemniaczanej)

Kruszonka:
 
  • 40g mąki
  • 40g ksylitolu
  • 30g masła (zimnego)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Potrzebny sprzęt:

  • piekarnik

Wykonanie:

Mleko podgrzać tak, aby było ciepłe (letnie, nie gorące). W innej, dużej misce umieścić mąkę, cukier, cukier waniliowy, suche drożdże, szczyptę soli i zalać 
ciepłym mlekiem. Przemieszać.
 
Dodać 1 całe jajko i 1 żółtko oraz pokrojone na kawałki miękkie masło. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie, lśniące, odchodzące od szpatułki lub ręki (nie mogą być widoczne grudki czy poszczególne składniki). Oprószyć ciasto odrobiną mąki, przykryć miskę świeżą ściereczką materiałową i odstawić na 1h w ciepłe, nieprzewiewne miejsce (ściereczka nie powinna dotykać ciasta, a opierać się na rancie miski).

W tym czasie przygotować kruszonkę. Umieścić wszystkie składniki w misce i rozcierać między palcami, aż powstanie kruszonka.

Borówki opłukać, osuszyć i przełożyć do miseczki. Posypać ksylitolem i budyniem. Potrząsać miseczką lub delikatnie wymieszać łyżką tak, aby wszystkie owoce równomiernie się pokryły.
Po wyrośnięciu ciasta po 1h podzielić ciasto na 16 równych kuleczek. Podsypywać ręce lub stolnicę mąką w razie potrzeby, gdyby ciasto się kleiło. Każdą kulkę rozpłaszczyć w dłoniach (na wielkość całej otwartej dłoni) i na środek nałożyć łyżkę owoców. Zlepić dokładnie i ukształtować równą bułeczkę. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Rozbić widelcem pozostałe jajko w miseczce i posmarować każdą bułeczkę z wierzchu.
Posypać równo każdą bułeczkę przygotowaną kruszonką. Odstawić bułeczki jeszcze na 15 minut.
W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni. Bułeczki piec około 15-18 minut do zarumienienia.
 

Wartość odżywcza (na 1 bułeczkę):
Kcal: 234
Białko: 4,6g
Tłuszcz: 6,8g
Węglowodany: 37,9g
Błonnik: 1,5g

Leave a Comment

Przewiń do góry