Tofu to wciąż kontrowersyjny produkt, ma sporą rzeszę swoich zwolenników i chyba tyle samo przeciwników.
Jednak dobrze przygotowane naprawdę może smakować i sprawdzić się zarówno w wytrawnych przepisach jak i w wersji na słodko. Poniższa propozycja na pewno sprawdzi się jeśli chcecie przekonać jakiegoś sceptyka, który do tej pory twierdził, że tofu nie ma smaku 😏
Dodatkowo testowałam i spokojnie można zamrozić gotowe opanierowane tofu i odpiec w piekarniku kiedy będziecie mieć na nie ochotę 💁
Składniki:
- 1 opakowanie tofu (190g),
- 30g mąki pszennej,
- 15g mąki kukurydzianej,
- 1 łyżeczka soli,
- ½ szklanki wody,
- ½ szklanki bułki tartej
Wykonanie:
- Tofu pokroić w podłużne kawałki i ułożyć na papierowym ręczniku aby odsączyć z wody.
- W płaskiej misce lub na talerzu wymieszać obie mąki, sól i wodę na gładką masę. Konsystencja powinna być dosyć gęsta, jeśli jest za rzadka dodać odrobinę więcej mąki, a jeśli za gęsta, to dodać więcej wody.
- Na drugi talerz wysypać bułkę tartą.
- Zanużać tofu w cieście, a następnie dokładnie obtaczać w bułce tartej.
- Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z olejem.
- Podawać z ulubionymi dodatkami, idealnie pasuje np. ostry sos sriracha.
Tofu można również upiec w piekarniku, w 180 stopniach ok. 35 min. Będzie jednak mniej chrupiące niż smażone na patelni.
Całość ma 465,7kcal, w tym:
- Białko 21,7 g
- Tłuszcz 8,9 g
- Węglowodany 80 g