fbpx

Chrupiące nuggetsy z tofu w panierce

Tofu to wciąż kontrowersyjny produkt, ma sporą rzeszę swoich zwolenników i chyba tyle samo przeciwników. Jednak dobrze przygotowane naprawdę może smakować i sprawdzić się zarówno w wytrawnych przepisach jak i w wersji na słodko. 
Poniższa propozycja na pewno sprawdzi się jeśli chcecie przekonać jakiegoś sceptyka, który do tej pory twierdził, że tofu nie ma smaku😏
Dodatkowo testowałam i spokojnie można zamrozić gotowe opanierowane  tofu i odpiec w piekarniku kiedy będziecie mieć na nie ochotę💁

Składniki:

  • 1 opakowanie tofu (190g),
  • 30g mąki pszennej,
  • 15g mąki kukurydzianej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ szklanki wody,
  • ½ szklanki bułki tartej

Wykonanie:

  1. Tofu pokroić w podłużne kawałki i ułożyć na papierowym ręczniku aby odsączyć z wody.
  2. W płaskiej misce lub na talerzu wymieszać obie mąki, sól i wodę na gładką masę. Konsystencja powinna być dosyć gęsta, jeśli jest za rzadka dodać odrobinę więcej mąki, a jeśli za gęsta, to dodać więcej wody.
  3. Na drugi talerz wysypać bułkę tartą.
  4. Zanużać tofu w cieście, a następnie dokładnie obtaczać w bułce tartej.
  5. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z olejem.
  6. Podawać z ulubionymi dodatkami, idealnie pasuje np. ostry sos sriracha.

Tofu można również upiec w piekarniku, w 180 stopniach ok. 35 min. Będzie jednak mniej chrupiące niż smażone na patelni.

Całość ma 465,7kcal, w tym:

  • Białko 21,7 g
  • Tłuszcz 8,9 g
  • Węglowodany 80 g

Dodaj komentarz

Przewiń do góry