fbpx

Ciasteczka dyniowe

Sezon dyniowy w pełni, więc przyszła kolej na ciasteczka dyniowe pachnące korzennymi przyprawami,  oblane gorzką czekoladą i posypane chrupiącymi orzechami lub sezamem. Nie ma nic tak kojącego jak zapach korzennych ciasteczek, który wypełnia dom podczas pieczenia. Dodatkowo dzięki dyni, ciastka są mięciutkie, słodkie i aromatyczne.

Ciasteczka można zanurzyć w roztopionej czekoladzie do połowy jak na zdjęciu, lub nałożyć na środek za pomocą łyżki, albo zajadać same bez niczego. Jeśli chcecie zaszaleć, to również idealnie sprawdzi zamiast gorzkiej biała czekolada.

Składniki:

  • 100g puree z dyni (lub z batatów)
  • 190g mąki pszennej pełnoziarnistej (może być zwykła)
  • 60g masła
  • 1 żółtko (w wersji wegańskiej można pominąć)
  • 60g erytrytolu
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej

Wykonanie:

  1. Puree z dyni, masło, żółtko i erytrytol zmiksować/zblendować na idealnie gładką masę.
  2. Dodać pozostałe suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, przyprawę korzenną, sól i połączyć wszystkie składniki.
  3. Przygotować blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Formować z masy okrągłe kulki, a następnie spłaszczać je i nadać okrągłą formę. Można również wykrawać idealnie okrągły kształt za pomocą ringu, czy szklanki. Wielkość według preferencji.
  5. Piec w 180 stopniach ok. 15-20 min. aż delikatnie się zarumienią. Kontrolujcie, ponieważ szybko mogą się przypalić.
  6. Wyciągnąć i wystudzić. Na początku będą miękkie, a po całkowitym wystudzeniu i kolejnego dnia będą chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.
  7. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali i zanurzyć wystudzone ciasteczka lub oblać łyżką. Posypać dodatkami.

Całość ma 1400,5 kcal, w tym:

  • Białko 22,9 g
  • Tłuszcz 76,4 g
  • Węglowodany 242 g

Wasze Zdjęcia na instagramie

Dodaj komentarz

Przewiń do góry