Składniki:
Jogurt Skyr waniliowy bez cukru- 450 g (3 x Opakowanie)
Mąka orkiszowa jasna – 150 g (10 x Łyżka)
Jaja kurze całe – 112 g (2 x Sztuka)
Erytrol / Ksylitol – 100 g (20 x Łyżeczka)
- Masło ekstra – 70 g (14 x Łyżeczka)
- Czekolada gorzka – 70 g (14 x Kostka)
- Serek mascarpone – 50 g (2.1 x Łyżka)
- Espresso – 30 g (1 x Sztuka)
- Oliwa Cytrynowa Monini – 10 g (1 x Łyżka)
- Proszek do pieczenia – 3 g (1 x Łyżeczka)
Przygotowanie:
Czas przygotowania: 50 minut
1. Nagrzej piekarnik na 180 stopni. Dno blaszki o średnicy 18 cm wyłóż papierem, a ścianki posmaruj masłem.
2. Rozpuść czekoladę z masłem i odstaw do przestygnięcia.
3. Zmiksuj 2 jaja, 1 skyr i erytrol. Wlej czekoladę z masłem i wymieszaj. Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia i połącz składniki. Wylej do foremki. Piecz ok. 45-50 minut.
4. Wymieszaj 2 pozostałe skyry z mascarpone i oliwą cytrynową.
5. Przekrój wystudzone ciasto w połowie. Wyłóż 3/4 kremu na dolną część, a resztę pozostaw na udekorowanie wierzchu.
Opcjonalnie dodaj garść ulubionych owoców lub listki mięty.
Przy podziale na 10 kawałków
1 kawałek K:206.8 / B:8.3 / T:12.6 / WP:14.0 / F:1.9
Przepis powstał we współpracy z Monini Polska