fbpx

Ciasto kawowo-czekoladowe z cytrynowo-waniliowym kremem

 

Składniki:

  • Jogurt Skyr waniliowy bez cukru- 450 g (3 x Opakowanie)

  • Mąka orkiszowa jasna – 150 g (10 x Łyżka)

  • Jaja kurze całe – 112 g (2 x Sztuka)

  • Erytrol / Ksylitol – 100 g (20 x Łyżeczka)

  • Masło ekstra – 70 g (14 x Łyżeczka)
  • Czekolada gorzka – 70 g (14 x Kostka)
  • Serek mascarpone – 50 g (2.1 x Łyżka)
  • Espresso – 30 g (1 x Sztuka)
  • Oliwa Cytrynowa Monini – 10 g (1 x Łyżka)
  • Proszek do pieczenia – 3 g (1 x Łyżeczka)

Przygotowanie:

Czas przygotowania: 50 minut

1. Nagrzej piekarnik na 180 stopni. Dno blaszki o średnicy 18 cm wyłóż papierem, a ścianki posmaruj masłem.

2. Rozpuść czekoladę z masłem i odstaw do przestygnięcia.

3. Zmiksuj 2 jaja, 1 skyr i erytrol. Wlej czekoladę z masłem i wymieszaj. Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia i połącz składniki. Wylej do foremki. Piecz ok. 45-50 minut.

4. Wymieszaj 2 pozostałe skyry z mascarpone i oliwą cytrynową.

5. Przekrój wystudzone ciasto w połowie. Wyłóż 3/4 kremu na dolną część, a resztę pozostaw na udekorowanie wierzchu.

 

Opcjonalnie dodaj garść ulubionych owoców lub listki mięty.

 

Przy podziale na 10 kawałków

 

1 kawałek K:206.8 / B:8.3 / T:12.6 / WP:14.0 / F:1.9

 

 

 

Przepis powstał we współpracy z Monini Polska

 
 

Leave a Comment

Przewiń do góry