Składniki na dwie porcje:
Kalafior – 350-500g
Ciecierzyca (ze słoika lub puszki) – 200 g (10 x Łyżka)
Oliwa z oliwek GranFruttato – 30 g (3 x Łyżka)
Tahini lub Masło orzechowe – 30 g (2 x Łyżeczka)
- Czosnek – 10 g (2 x Ząbek)
- Sok cytrynowy – 6 g (1 x Łyżka)
- Mielona słodka papryka – 5 g (1 x Łyżeczka)
- Kmin rzymski, mielony – 2 g (2 x Szczypta)
- Curry – 3 g (1 x Łyżeczka)
- Czosnek granulowany – 2 g (2 x Szczypta)
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Czas przygotowania: 30 minut
1. Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
2. Podziel kalafiora na małe różyczki. Skrop łyżką oliwy. Dopraw curry, papryką, czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem. Wymieszaj i piecz ok. 25 minut.
3. W tym czasie przygotuj hummus. Dokładnie opłucz ciecierzycę z zalewy. Przełóż do malaksera. Dodaj oliwę, tahini (lub masło orzechowe), sok z cytryny, czosnek, kmin i szczyptę soli. Zacznij miksować. W razie potrzeby dolej 20-30 zimnej wody do uzyskania kremowej, gładkiej konsystencji hummusu.
4. Wyłóż na talerz i podawaj z pieczonym kalafiorem. Udekoruj świeżymi ziołami.
1 porcja – K:423.1 / B:14.8 / T:26.8 / WP:24.3 / F:12.0
Przepis powstał we współpracy z Monini Polska