fbpx

Domowy hummus z pieczonym kalafiorem w curry

 

Składniki na dwie porcje:

  • Kalafior – 350-500g

  • Ciecierzyca (ze słoika lub puszki) – 200 g (10 x Łyżka)

  • Oliwa z oliwek GranFruttato – 30 g (3 x Łyżka)

  • Tahini lub Masło orzechowe – 30 g (2 x Łyżeczka)

  • Czosnek – 10 g (2 x Ząbek)
  • Sok cytrynowy – 6 g (1 x Łyżka)
  • Mielona słodka papryka – 5 g (1 x Łyżeczka)
  • Kmin rzymski, mielony – 2 g (2 x Szczypta)
  • Curry – 3 g (1 x Łyżeczka)
  • Czosnek granulowany – 2 g (2 x Szczypta)
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Czas przygotowania: 30 minut

1. Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.

2. Podziel kalafiora na małe różyczki. Skrop łyżką oliwy. Dopraw curry, papryką, czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem. Wymieszaj i piecz ok. 25 minut.

3. W tym czasie przygotuj hummus. Dokładnie opłucz ciecierzycę z zalewy. Przełóż do malaksera. Dodaj oliwę, tahini (lub masło orzechowe), sok z cytryny, czosnek, kmin i szczyptę soli. Zacznij miksować. W razie potrzeby dolej 20-30 zimnej wody do uzyskania kremowej, gładkiej konsystencji hummusu.

4. Wyłóż na talerz i podawaj z pieczonym kalafiorem. Udekoruj świeżymi ziołami.

 

1 porcja – K:423.1 / B:14.8 / T:26.8 / WP:24.3 / F:12.0

 

 

 

Przepis powstał we współpracy z Monini Polska

 
 

Leave a Comment

Przewiń do góry