Składniki (przepis na 10 porcji):
- Mleko UHT, 0,5% tłuszczu – 350 g
- Ciasto francuskie, gotowe – 275 g (1 x Sztuka)
Gruszka – 130 g (1 x Sztuka)
Jogurt typu Skyr waniliowy – 75 g (0.5 x Opakowanie)
- Erytrol / Erytrytol – 40 g (8 x Łyżeczka)
Budyń w proszku bez cukru) – 35 g (1 x Opakowanie)
Oliwa z oliwek – 10 g (1 x Łyżka)
- Cynamon – 2 g (0.4 x Łyżeczka)
Przygotowanie:
Czas przygotowania: około 30 minut
1. Nagrzej piekarnik na 190 stopni. Wysmaruj formę na tartę masłem lub oliwą. Wyłóż dno i boki ciastem. Ponakłuwaj ciasto w kilku miejscach widelcem. Wstaw do piekarnika na 5 minut.
2. Wlej do garnka 300 ml mleka i zagotuj. W pozostałych 50 ml rozpuść proszek budyniowy, erytrol i wlej do garnka. Ugotuj budyń często mieszając. Zdejmij z ognia i odczekaj 2-3 minuty, aż przestygnie. Dodaj oliwę, jogurt i od razu energicznie wymieszaj.
3. Gruszkę obierz i pokrój w cienkie plasterki.
4. Wylej masę budyniową do foremki z podpieczonym spodem. Na wierzchu poukładaj gruszki.
5. Zapiecz kolejne 25 minut, do zarumienia ciasta. Poczekaj aż tarta wystygnie zanim zaczniesz kroić.
1 porcja (kawałek)
K:153.6 / B:3.3 / T:7.6 / WP:16.7 / F:0.4
Przepis powstał we współpracy z Monini Polska