Mięciutkie, puszyste i wilgotne, bez dodatku cukru, bez nabiału i glutenu. Znajdziecie w nich nuty cynamonu, wanilii i kardamonu. Już podczas pieczenia pachną obłędnie. Ekspresowe i bardzo proste w przygotowaniu – świetnie skomponują posiłek w towarzystwie jogurtu, twarożku czy serka czy garstki orzechów. Dzięki temu będą
też dobrym wyborem dla osób z IO, PCOS czy osób z zaburzeniami glikemii. Babebczki są również odpowiednie dla osób na dietach bezmlecznych i bezglutenowych.
Składniki (na 6-7) babeczek:
- 1 mały banan (lub pół dużego)
- 2 jajka
- 100g puree z dyni
- 60-80g erytrytolu lub innego słodzika
- 100g mąki (sugerowany mix kasztanowej, gryczanej i kukurydzianej)
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 3-4 kropelki aromatu waniliowego
- szczypta soli
Potrzebny sprzęt:
- piekarnik
- foremki na babeczki
Wykonanie:
Banana rozgnieść widelcem w misce na papkę. Dodać jajka, puree, erytrol*, dokładnie wymieszać mokre składniki. Dodać resztę składników i wymieszać ciasto. Masę nakładać do ¾ wysokości foremek na babeczki. Piec około 25-30 minut do zarumienienia w 180 stopniach, góra-dół.
*60-80g w zależności jak słodkie babeczki chcemy uzyskać. Mąka kasztanowa jest naturalnie słodkawa. Jeśli używamy innej mąki – orkiszowej czy pszennej -warto dodać nieco więcej słodzika.
Wartości odżywcze (na 1 babeczkę):
Kcal: 92 kcal
Białko: 3,5g
Tłuszcze: 2,1g
Węglowodany: 13,9g
Błonnik: 1,6g