fbpx

Jesienne babeczki z domowym puree z dyni

Mięciutkie, puszyste i wilgotne, bez dodatku cukru, bez nabiału i glutenu. Znajdziecie w nich nuty cynamonu, wanilii i kardamonu. Już podczas pieczenia pachną obłędnie. Ekspresowe i bardzo proste w przygotowaniu – świetnie skomponują posiłek w towarzystwie jogurtu, twarożku czy serka czy garstki orzechów. Dzięki temu będą też dobrym wyborem dla osób z IO, PCOS czy osób z zaburzeniami glikemii. Babebczki są również odpowiednie dla osób na dietach bezmlecznych i bezglutenowych.

Składniki (na 6-7) babeczek:

  • 1 mały banan (lub pół dużego)
  • 2 jajka
  • 100g puree z dyni
  • 60-80g erytrytolu lub innego słodzika
  • 100g mąki (sugerowany mix kasztanowej, gryczanej i kukurydzianej)
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 3-4 kropelki aromatu waniliowego
  • szczypta soli

Potrzebny sprzęt:

  • piekarnik
  • foremki na babeczki

Wykonanie:

Banana rozgnieść widelcem w misce na papkę. Dodać jajka, puree, erytrol*, dokładnie wymieszać mokre składniki. Dodać resztę składników i wymieszać ciasto. Masę nakładać do ¾ wysokości foremek na babeczki. Piec około 25-30 minut do zarumienienia w 180 stopniach, góra-dół.
*60-80g w zależności jak słodkie babeczki chcemy uzyskać. Mąka kasztanowa jest naturalnie słodkawa. Jeśli używamy innej mąki – orkiszowej czy pszennej -warto dodać nieco więcej słodzika.

Wartości odżywcze (na 1 babeczkę):
Kcal: 92 kcal
Białko: 3,5g
Tłuszcze: 2,1g
Węglowodany: 13,9g
Błonnik: 1,6g

Leave a Comment

Przewiń do góry