Składniki (przepis na 3 porcje):
Skyr waniliowy – 150 g (1 x Opakowanie)
- Ser twarogowy chudy – 125 g (0.5 x Opakowanie)
Erytrol / Ksylitol – 40 g (8 x Łyżeczka)
Płatki owsiane – 20 g (2 x Łyżka)
- Orzechy nerkowca (bez soli) – 15 g (1 x Łyżka)
- Wiórki kokosowe – 12 g (2 x Łyżka)
- Dynia, pestki – 10 g (1 x Łyżka)
- Syrop klonowy lub miód – 10 g (1 x Łyżka)
- Sok z limonki – 6 g (1 x Łyżka)
- Oliwa z oliwek Delicato – 5 g (0.5 x Łyżka)
- Aromat waniliowy- 2 g (2 x Kropla)
- Mięta (świeża) – 2 g (2 x Łyżka)
Przygotowanie:
Czas przygotowania: 15 minut
1. Zmiksuj twaróg, jogurt, słodzik (w razie potrzeby dodaj więcej) oraz sok z limonki. Przelej masę do 3 szklanek lub pucharków.
2. Płatki owsiane zmiksuj niemalże na mąkę. Orzechy i pestki dyni posiekaj. Podpraż razem z wiórkami na patelni. Gdy składniki lekko się zarumienią, dodaj oliwę, aromat waniliowy i syrop klonowy. Zdejmij z gazu i wymieszaj. Po przestudzeniu dodaj krusoznkę na wierzch serniczków.
3. Przystrój listkami mięty.
1 porcja
K:201.9 / B:15.4 / T:8.4 / WP:15.7 / F:1.8
Przepis powstał we współpracy z Monini Polska