fbpx
Dieta
Michalina Mróz

5 mitów na temat tofu

Tofu to twaróg sojowy wytwarzany w procesie koagulacji napoju sojowego. Jest produktem niskokalorycznym, stanowi bogate źródło m.in. białka, błonnika pokarmowego, nienasyconych kwasów tłuszczowych, wapnia i żelaza. Naturalnie nie zawiera cholesterolu, glutenu oraz laktozy. Tofu często

Czytaj dalej »
Psychologia
Agata Głyda

Pourlopowe powroty na zdrowsze tory

Powroty, te małe i duże bywają trudne. Powroty z wakacji, powroty do szkoły oraz powroty do zdrowych nawyków, kiedy sprawy wymknęły się spod kontroli (czemu może sprzyjać wakacyjna atmosfera).  O wrześniu, w branży psychodietetycznej mówimy,

Czytaj dalej »
Dieta
Michalina Mróz

Słodziki – czy jest się czego obawiać?

W ostatnim czasie obserwuje się wzrost produkcji żywności z dodatkiem substancji słodzących oraz zainteresowanie zamiennikami cukru. Wśród konsumentów można wyróżnić zagorzałych przeciwników słodzików, którzy unikają ich jak ognia, twierdząc, że powodują raka. Są również osoby,

Czytaj dalej »
Dieta
Zuzanna Woźniak

Żelazo – niedobór i nadmiar – co warto wiedzieć?

Żelazo, jest to jeden ze składników mineralnych, który powinien być dostarczany w odpowiedniej ilości w codziennej diecie. Żelazo pełni wiele niezbędnych i kluczowych funkcji dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Można wyróżnić działanie układu nerwowego, odpornościowego czy

Czytaj dalej »
Dieta
Michalina Mróz

Dieta keto – wszystko co musisz o niej wiedzieć

Dieta ketogeniczna, inaczej zwana dietą ketogenną lub w skrócie keto, to temat bardzo na czasie, ciekawy, lecz dość kontrowersyjny. Jej popularność ciągle rośnie. Zwolennicy tej diety często twierdzą, że jest magiczna, a przeciwnicy mówią, że

Czytaj dalej »
Przewiń do góry