fbpx

Tarty z kremem budyniowym i duszonymi śliwkami w cynamonie

Przepis na 5 tart.

  •  
  • Składniki:
  • Śliwki – 240 g (3 x Garść)

  • Mleko – 200 g (0.8 x Szklanka)

  • Chleb żytni razowy – 60 g (2 x Kromka)
  • Mąka pszenna, typ 500 – 100 g (8.3 x Łyżka)
  • Masło ekstra – 80 g (16 x Łyżeczka)
  • Jogurt typu Skyr waniliowy – 75 g (0.5 x Opakowanie)
  • Jaja kurze całe – 56 g (1 x Sztuka)
  • Mąka pszenna, typ 1850 – 50 g (3.3 x Łyżka)
  • Erytrol / Erytrytol – 50 g (10 x Łyżeczka)
  • Budyń w proszku – 16 g (2 x Łyżka) 

  • Oliwa Pomarańcza- 10 g (1 x Łyżka)

  • Cynamon – 5 g (1 x Łyżeczka)

  • Sól – 1 g (1 x Szczypta)
  • Proszek do pieczenia – 1 g (0.3 x Łyżeczka)
  •  
  • Przygotowanie:
1. Zagnieć na ciasto jajko, masło, obie mąki, słodzik, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Podziel na 5 równych porcji i wylep foremki na mini tarty.

2. Ponakłuwaj widelcem każdą i piecz przez 18 minut w 190 stopniach. W tym czasie przygotuj budyń i duszone śliwki.

3. Wlej do garnka 160 ml mleka i zagotuj. W pozostałych 40 ml rozpuść proszek budyniowy i wlej do garnka. Ugotuj budyń często mieszając. Zdejmij z ognia i odczekaj 2-3 minuty, aż przestygnie. Dodaj oliwę, jogurt i od razu energicznie wymieszaj.

4. Śliwki przekrój na połówki, pozbądź się pestki i przełóż do garnka. Dodaj 2-3 łyżki wody oraz cynamon. Duś, aż śliwki zmiękną, a woda odparuje. Jeśli masz mało słodkie śliwki dodaj 1-2 łyżki słodzika.

5. Nakładaj budyń na upieczone i przestudzone tarty. Na wierzch dodaj śliwki. Opcjonalnie posyp płatkami migdałów.

 

1 tarta – K:320.2 / B:7.8 / T:17.0 / WP:32.1 / F:2.9

 

 

Przepis powstał we współpracy z Monini Polska

 
 

Leave a Comment

Przewiń do góry