Bardzo prosta i szybka wersja pierniczków, dosłownie z 5 składników! Dodatkowo jest to wersja nieco bardziej wartościowa, ponieważ zrobione są z mąki pełnoziarnistej, nie zawierają cukru i w ogóle nie wpływa to na ich smak! niczym nie odbiegają od tradycyjnej wersji❤
Tę wersję pierniczków można jeść od razu, nie trzeba czekać aż zmiękną. Są delikatne i bardzo kruche. Jeśli wolicie, aby pierniczki były twardsze, to dodajcie 2-3 łyżki miodu i zredukujcie ilość słodzika, ponieważ to właśnie miód sprawia, że ciastka są twarde i przypominają te robione przez nasze babcie
*Z przepisu wychodzi ok. 50 pierniczków
Składniki:
- 300g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 200g masła
- 80g erytrytolu
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika (w zależności od rodzaju przyprawy i Waszych preferencji)
- 2 żółtka
- kilka kropel ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)
- szczypta soli
Wykonanie:
- W mikserze lub blenderze umieścić mąkę, erytrytol, przyprawę do piernika, masło pokrojone w kostkę, żółtka, ekstrakt waniliowy, sól i zmiksować na jednolite ciasto (można również wyrobić ciasto ręcznie)
- Owinąć ciasto w folię i schłodzić w lodówce ok. 30 min. (można ten krok pominąć, jeśli nie macie czasu)
- Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek grubości ok. 1 cm. Foremkami wykrawać pierniczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, grzanie góra dół ok. 12 minut, w zależności od grubości
Pierniczki po wyciągnięciu z piekarnika będą miękkie i kruche, należy je schłodzić, włożyć do lodówki na noc i dopiero wtedy dekorować roztopioną czekoladą, lukrem lub specjalnymi pisakami dostępnymi w sklepach
💪1 porcja (12g) ma 53 kcal, B: 1.1g T: 3.6g W: 5.4g