fbpx

Pierniczki z mąki pełnoziarnistej

Bardzo prosta i szybka wersja pierniczków, dosłownie z 5 składników! Dodatkowo jest to wersja nieco bardziej wartościowa, ponieważ zrobione są z mąki pełnoziarnistej, nie zawierają cukru i w ogóle nie wpływa to na ich smak! niczym nie odbiegają od tradycyjnej wersji❤

Tę wersję pierniczków można jeść od razu, nie trzeba czekać aż zmiękną. Są delikatne i bardzo kruche. Jeśli wolicie, aby pierniczki były twardsze, to dodajcie 2-3 łyżki miodu i zredukujcie ilość słodzika, ponieważ to właśnie miód sprawia, że ciastka są twarde i przypominają te robione przez nasze babcie

*Z przepisu wychodzi ok. 50 pierniczków

Składniki:

  • 300g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 200g masła
  • 80g erytrytolu
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika (w zależności od rodzaju przyprawy i Waszych preferencji)
  • 2 żółtka
  • kilka kropel ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)
  • szczypta soli

Wykonanie:

  1. W mikserze lub blenderze umieścić mąkę, erytrytol, przyprawę do piernika, masło pokrojone w kostkę, żółtka, ekstrakt waniliowy, sól i zmiksować na jednolite ciasto (można również wyrobić ciasto ręcznie)
  2. Owinąć ciasto w folię i schłodzić w lodówce ok. 30 min. (można ten krok pominąć, jeśli nie macie czasu)
  3. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek grubości ok. 1 cm. Foremkami wykrawać pierniczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, grzanie góra dół ok. 12 minut, w zależności od grubości

    Pierniczki po wyciągnięciu z piekarnika będą miękkie i kruche, należy je schłodzić, włożyć do lodówki na noc i dopiero wtedy dekorować roztopioną czekoladą, lukrem lub specjalnymi pisakami dostępnymi w sklepach

    💪1 porcja (12g) ma 53 kcal, B: 1.1g T: 3.6g W: 5.4g

Dodaj komentarz

Przewiń do góry