fbpx

Piernikowy budyń owsiany z migdałową kruszonką

 

Składniki:

  • Napój sojowy bez cukru – 200 g (0.8 x Szklanka)
  • Płatki owsiane (górskie) – 50 g (5 x Łyżka)
  • Erytrol – 20 g (2 x Łyżka)
  • Migdały – 15 g (1 x Łyżka)
  • Kakao (proszek 11%) – 5 g (0.5 x Łyżka)
  • Oliwa z oliwek Classico – 5 g (0.5 x Łyżka)
  • Syrop klonowy – 5 g (0.5 x Łyżka)

  • Przyprawa korzenna – 3 g (0.6 x Łyżeczka)
  • Cynamon – 1 g (0.2 x Łyżeczka)

Przygotowanie:

Czas przygotowania: 15 minut

1. Zmiel płatki w blenderze lub młynku na mąkę.Odłóż jedną łyżkę do miseczki na kruszonkę.

2. W garnku zagotuj napój z resztą zmielonych płatków, kakao, erytrolem i przyprawą korzenną (piernikową). Gotuj na średnim ogniu cały czas mieszając około 1-2 minut, aż budyń zgęstnieje.

3. Migdały drobno posiekaj. Połącz z łyżką odłożonych płatków owsianych, oliwą, syropem klonowym i cynamonem. Podpraż na patelni do lekkiego zarumienienia.

4. Przełóż budyń do miseczki i posyp przygotowaną kruszonką.

 

K:438.8 / B:15.8 / T:20.2 / WP:40.0 / F:7.7

 
 

 

Przepis powstał we współpracy z Monini Polska

 
 

Leave a Comment

Przewiń do góry