fbpx

Podwójnie bazyliowy tost z pesto i kruszoną fetą

 

Składniki:

  • Pomidory koktajlowe – 120 g (6 x Sztuka)

  • Chleb żytni razowy – 60 g (2 x Kromka)
  • Ser typu „Feta” – 30 g

  • Pesto alla genovese Monini – 30 g (2 x Łyżeczka)

  • Bazylia (świeża) – 6 g (6 x Listek)

Przygotowanie:

Czas przygotowania: 5-10 minut

1. Pieczywo opiecz na patelni lub w tosterze.

2. Posmaruj pesto, dodaj połówki pomidorków i pokrusz na wierzch fetę.

 

3. Dodaj listki świeżej bazylii. Opcjonalnie dopraw świeżo mielonym pieprzem.

 

 

 

 

 

K:345.2 / B:11.1 / T:17.7 / WP:31.2 / F:6.5

 

Porady:

Ser feta można wymienić na ser sałatkowy lub kozi w takiej samej ilości.

Pomidorki koktajlowe można wymienić na zwykłego pomidora w takiej samej ilości.

 

Tosty świetnie komponują się z jajkiem sadzonym, na twardo lub w koszulce.

 

 

Przepis powstał we współpracy z Monini Polska

 
 

Leave a Comment

Przewiń do góry