fbpx

Pomarańczowo-marchewkowe ciasto z cynamonowym serkiem

Przepis na 12 kawałków.

Składniki na ciasto:

  • Marchew – 135 g (3 x Sztuka)
  • Banan – 120 g (1 x Sztuka)

  • Jaja kurze – 112 g (2 x Sztuka)

  • Erytrol / Erytrytol – 100 g (10 x Łyżka)

  • Mąka orkiszowa – 90 g (6 x Łyżka)

  • Mąka migdałowa – 70 g (7 x Łyżka)

  • Oliwa z oliwek Pomarańcza – 40 g (4.5 x Łyżka)

  • Cynamon – 5 g (1 x Łyżeczka)

  • Proszek do pieczenia – 3 g (1 x Łyżeczka)

  • Aromat waniliowy – 1 g (2 x Kropla)

  • Sól – 1 g (1 x Szczypta)

Składniki na serek:

  • Serek śmietankowy do smarowania – 150 g (10 x Łyżeczka)

  • Erytrol / Erytrytol – 20 g (2 x Łyżka)

  • Oliwa z oliwek Pomarańcza – 5 g (0.5 x Łyżka)

  • Cynamon – 2 g (0.5 x Łyżeczka)

Przygotowanie:

Czas przygotowania: około 50 minut

1. Nagrzej piekarnik na 190 stopni. Przygotuj blaszkę 20×20 cm wyłożoną papierem do pieczenia.

2. Rozdrobnij marchew w malakserze lub zetrzyj na małych oczkach.

3. Zmiksuj jajka z bananem, erytrolem (100g) i oliwą (40g). Dodaj mąkę, proszek, sodę, cynamon i aromat. Następnie dodaj startą marchew. Dokładnie wymieszaj. Przelej do foremki. Piecz 30-35 minut.

4. Połącz serek z oliwą (5g), erytrolem (20g) i cynamonem. Dokładnie wymieszaj. Posmaruj wierzch wystudzonego ciasta.

 

1 kawałek – K:149.8 / B:4.4 / T:10.6 / WP:8.4 / F:1.9

 
 

 

Przepis powstał we współpracy z Monini Polska

 
 

Leave a Comment

Przewiń do góry