Przepis na 12 kawałków.
Składniki na ciasto:
- Marchew – 135 g (3 x Sztuka)
Banan – 120 g (1 x Sztuka)
Jaja kurze – 112 g (2 x Sztuka)
Erytrol / Erytrytol – 100 g (10 x Łyżka)
Mąka orkiszowa – 90 g (6 x Łyżka)
Mąka migdałowa – 70 g (7 x Łyżka)
Oliwa z oliwek Pomarańcza – 40 g (4.5 x Łyżka)
Cynamon – 5 g (1 x Łyżeczka)
Proszek do pieczenia – 3 g (1 x Łyżeczka)
Aromat waniliowy – 1 g (2 x Kropla)
Sól – 1 g (1 x Szczypta)
Składniki na serek:
Serek śmietankowy do smarowania – 150 g (10 x Łyżeczka)
Erytrol / Erytrytol – 20 g (2 x Łyżka)
Oliwa z oliwek Pomarańcza – 5 g (0.5 x Łyżka)
- Cynamon – 2 g (0.5 x Łyżeczka)
Przygotowanie:
Czas przygotowania: około 50 minut
1. Nagrzej piekarnik na 190 stopni. Przygotuj blaszkę 20×20 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
2. Rozdrobnij marchew w malakserze lub zetrzyj na małych oczkach.
3. Zmiksuj jajka z bananem, erytrolem (100g) i oliwą (40g). Dodaj mąkę, proszek, sodę, cynamon i aromat. Następnie dodaj startą marchew. Dokładnie wymieszaj. Przelej do foremki. Piecz 30-35 minut.
4. Połącz serek z oliwą (5g), erytrolem (20g) i cynamonem. Dokładnie wymieszaj. Posmaruj wierzch wystudzonego ciasta.
1 kawałek – K:149.8 / B:4.4 / T:10.6 / WP:8.4 / F:1.9
Przepis powstał we współpracy z Monini Polska