U mnie w kuchni szaleństwo dyniowe wciąż trwa i ciągle przychodzą mi do głowy nowe przepisy, w których mogę wykorzystać to cudowne warzywo. Tym razem padło na ciasto z kaszy jaglanej, które w konsystencji przypomina pudding. Najlepiej robić je nie w zwykłej formie do pieczenia, ale w naczyniu żaroodpornym, ponieważ będzie łatwiej je potem serwować. Na wierzch przygotowałam delikatny krem na bazie serka wiejskiego i waniliowego skyru, który idealnie komponuje się z dyniowym, cynamonowym ciastem.
Składniki:
- 60g kaszy jaglanej suchej,
- 200g upieczonej dyni,
- 30g masła orzechowego,
- 50g erytrytolu,
- sok z ½ cytryny,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- ½ łyżeczki soli
Dodatkowo
- 1 serek wiejski,
- 1 skyr waniliowy,
- prażone płatki migdałów
Wykonanie:
Kaszę jaglaną ugotować w ok. 2 szklankach osolonej wody. Ważne aby wchłonęła całą wodę i miała zwartą konsystencję (w tym wypadku dobrze jeśli jest rozgotowana).
Ostudzoną kaszę jaglaną zblendować z pozostałymi składnikami i przełożyć do formy najlepiej żaroodpornej posmarowanej tłuszczem (masło/olej).
Piec w 180 stopniach, grzanie góra dół ok. 40 min. Jeśli góra będzie się szybciej przypiekać, to przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
Serek wiejski i skyr waniliowy zblendować na gładki krem, można dosłodzić według własnych preferencji i wyłożyć na ostudzone ciasto. Posypać prażonymi płatkami migdałów.
Ciasto należy schłodzić kilka godzin, a najlepiej całą noc w lodówce i dopiero po tym czasie podawać.
Ciasto ma puddingową konsystencję, więc nie należy go trzymać za długo w piekarniku. Może nie kroić się
w idealne kawałki, ale nie należy się tym przejmować, bo smakuje przepysznie i można go nakładać
za pomocą łyżki.
Całość ma 802,2kcal, w tym:
- Białko 52,1 g
- Tłuszcz 23,1 g
- Węglowodany 152 g