Składniki:
Jabłko – 450 g (3 x Sztuka)
Mąka orkiszowa – 200 g (13.3 x Łyżka)
Erytrol / Ksylitol – 100 g (20 x Łyżeczka)
Masło ekstra – 100 g (20 x Łyżeczka)
- Jaja kurze całe – 56 g (1 x Sztuka)
- Budyń w proszku waniliowy – 16 g (2 x Łyżka)
- Oliwa Cytryna Monini- 10 g (1 x Łyżka)
- Cynamon – 5 g (1 x Łyżeczka)
- Proszek do pieczenia – 3 g (1 x Łyżeczka)
Przygotowanie:
Czas przygotowania: 45 minut
1. Obierz i zetrzyj jabłka na grubych oczkach. Podduś w garnku z cynamonem i budyniem, dodając 2-3 łyżki wody. Odstaw do przestudzenia.
2. Zagnieć ciasto z mąki, masła, jajka, proszku do pieczenia i szczypty soli. Oddziel ¼ ciasta i połącz z cytrynową oliwą.
3. Wyłóż blaszkę (20×20 cm) papierem do pieczenia i wylep dno pozostałym ciastem. 4. Ponakłuwaj ciasto widelcem.
5. Wyłóż na ciasto przygotowane jabłka, a na wierzch porwij małe kawałki cytrynowego ciasta jako kruszonka.
6. Zapiecz ok. 30 min w 180 stopniach.
7. Podawaj z jogurtem lub puddingiem proteinowym.
Przy podziale na 9 kawałków
1 kawałek: K:207.3 / B:4.2 / T:11.5 / WP:20.2 / F:2.6
Przepis powstał we współpracy z Monini Polska