fbpx

Orkiszowy jabłecznik bez cukru z cytrynową kruszonką

 

Składniki:

  • Jabłko – 450 g (3 x Sztuka)

  • Mąka orkiszowa – 200 g (13.3 x Łyżka)

  • Erytrol / Ksylitol – 100 g (20 x Łyżeczka)

  • Masło ekstra – 100 g (20 x Łyżeczka)

  • Jaja kurze całe – 56 g (1 x Sztuka)
  • Budyń w proszku waniliowy – 16 g (2 x Łyżka)
  • Oliwa Cytryna Monini- 10 g (1 x Łyżka)
  • Cynamon – 5 g (1 x Łyżeczka)
  • Proszek do pieczenia – 3 g (1 x Łyżeczka)

Przygotowanie:

Czas przygotowania: 45 minut

 

1. Obierz i zetrzyj jabłka na grubych oczkach. Podduś w garnku z cynamonem i budyniem, dodając 2-3 łyżki wody. Odstaw do przestudzenia.

2. Zagnieć ciasto z mąki, masła, jajka, proszku do pieczenia i szczypty soli. Oddziel ¼ ciasta i połącz z cytrynową oliwą.

3. Wyłóż blaszkę (20×20 cm) papierem do pieczenia i wylep dno pozostałym ciastem. 4. Ponakłuwaj ciasto widelcem.

5. Wyłóż na ciasto przygotowane jabłka, a na wierzch porwij małe kawałki cytrynowego ciasta jako kruszonka.

6. Zapiecz ok. 30 min w 180 stopniach.

7. Podawaj z jogurtem lub puddingiem proteinowym.

 

Przy podziale na 9 kawałków

 

1 kawałek:  K:207.3 / B:4.2 / T:11.5 / WP:20.2 / F:2.6

 

 

 

Przepis powstał we współpracy z Monini Polska

 
 

Leave a Comment

Przewiń do góry