fbpx

Puree ziemniaczane z potrawką z tofu, cebulką i pieczarkami

Tym razem puree ziemniaczane w mniej tradycyjnym wydaniu. Pewnie jak w każdym polskim domu przyzwyczajeni jesteście, że jak ziemniaki to z kotletem i surówką i żeby była jasność, taki typowy obiadek od mamy też jest pyszny, ale czasami dla odmiany warto spróbować czegoś nowego.

Tutaj ziemniaki grają główną rolę w towarzystwie pieczonych pieczarek w sosie sojowym i aromatycznego tofu w lekko cytrynowo imbirowej nucie. Gotowanie nie musi być trudne i czasochłonne, a przepisy skomplikowane!

Składniki:

  • 3-4 ziemniaki

     

    Pieczarki
  • 200g pieczarek
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 5 g oliwy

     

    Tofu
  • 90g tofu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczk suszonego czosnku
  • 2 łyżeczki suszonej cebuli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • sól
  • dymka do posypania

Wykonanie:

  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i utłuc na puree.
  2. Pieczarki umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić suszonym czosnkiem, pieprzem, sosem sojowym i skropić oliwą.Wymieszać, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 min aż z pieczarek wyparuje woda i delikatnie się zarumienią.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę, cebulę pokroić w kostkę i zeszklić, dodać pokruszone bardzo drobno tofu, sos sojowy i przyprawy. Podsmażać wszystko aż tofu się zarumieni. Na sam koniec skropić wszystko sokiem z cytryny.
  4. Na talerz wyłożyć puree ziemniaczane, podsmażone tofu, upieczone pieczarki. Posypać dymką.

💪Całość ma 414 kcal, w tym 19,3 g białka, 19,5 g tłuszczu i 47,6 g węglowodanów ogółem

Dodaj komentarz

Przewiń do góry