W grudniu trzeba nacieszyć się charakterystycznymi świątecznymi smakami, bo w żadnym innym miesiącu nie smakują już tak wyjątkowo jak teraz.
Dlatego gdzie się da warto przemycać pierniczkową przyprawę. Tym razem wylądowała w kruchym spodzie z mąki pełnoziarnistej oraz znalazła się również w kremie czekoladowym.
Do przygotowania tej tarty nie potrzebujecie dużo czasu, więc przepis ten sprawdzi się idealnie kiedy w ferworze świątecznych obowiązków nie macie na nic czasu😉
Składniki:
Spód:
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 150 g masła
- 1 jajko
- 50 g erytrytolu
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- szczypta soli
Krem:
- 375 g serka śmietankowego lekkiego (ja używam Philadelphia, ale może być też inny np. Bieluch)
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 50 g erytrytolu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika (lub cynamonu)
- szczypta soli
- kilka kropel ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
Wykonanie:
Spód
- Wszystkie składniki na spód zagnieść na jednolitą masę za pomocą miksera/blendera lub ręcznie i schłodzić w lodówce ok. 30 min
- Po tym czasie odłożyć na bok ok. 70g ciasta (opcjonalnie, jeśli chcecie przygotować gwiazdki do dekoracji jak na zdjęciu), a resztą ciasta wyłożyć spód tarty i piec w 180 stopniach, grzanie góra dół, ok. 15 minut. Na zdjęciu blaszki o średnicy 22 cm
- Odłożone ciasto rozwałkować i wykroić gwiazdki, można upiec w tym samym czasie co spód tarty, ok. 12 minut
Krem - Rozpuścić gorzką czekoladę i kiedy lekko przestygnie wymieszać z 2 łyżkami serka śmietankowego, aby się nie zważyła kiedy doda się ją do reszty składników
- Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki wraz z roztopioną czekoladą i zblendować na gładki krem, można więcej dosłodzić według własnych preferencji
- Kiedy spód będzie całkowicie ostudzony, nałożyć krem, udekorować gwiazdkami i orzechami. Gwiazdki można dodatkowo posypać erytrytolem zblendowanym na puder
Po podzieleniu ciasta na 12 części jeden będzie miał 297 kcal