fbpx

Tarta z Kremem czekoladowym na pierniczkowym spodzie

W grudniu trzeba nacieszyć się charakterystycznymi świątecznymi smakami, bo w żadnym innym miesiącu nie smakują już tak wyjątkowo jak teraz.

Dlatego gdzie się da warto przemycać pierniczkową przyprawę. Tym razem wylądowała w kruchym spodzie z mąki pełnoziarnistej oraz znalazła się również w kremie czekoladowym. 

Do przygotowania tej tarty nie potrzebujecie dużo czasu, więc przepis ten sprawdzi się idealnie kiedy w ferworze świątecznych obowiązków nie macie na nic czasu😉

Składniki:

Spód:

  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 50 g erytrytolu
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • szczypta soli

Krem:

  • 375 g serka śmietankowego lekkiego (ja używam Philadelphia, ale może być też inny np. Bieluch)
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 50 g erytrytolu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika (lub cynamonu)
  • szczypta soli
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Wykonanie:

           Spód

  1. Wszystkie składniki na spód zagnieść na jednolitą masę za pomocą miksera/blendera lub ręcznie i schłodzić w lodówce ok. 30 min
  2. Po tym czasie odłożyć na bok ok. 70g ciasta (opcjonalnie, jeśli chcecie przygotować gwiazdki do dekoracji jak na zdjęciu), a resztą ciasta wyłożyć spód tarty i piec w 180 stopniach, grzanie góra dół, ok. 15 minut. Na zdjęciu blaszki o średnicy 22 cm
  3. Odłożone ciasto rozwałkować i wykroić gwiazdki, można upiec w tym samym czasie co spód tarty, ok. 12 minut


    Krem

  4. Rozpuścić gorzką czekoladę i kiedy lekko przestygnie wymieszać z 2 łyżkami serka śmietankowego, aby się nie zważyła kiedy doda się ją do reszty składników
  5. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki wraz z roztopioną czekoladą i zblendować na gładki krem, można więcej dosłodzić według własnych preferencji
  6. Kiedy spód będzie całkowicie ostudzony, nałożyć krem, udekorować gwiazdkami i orzechami. Gwiazdki można dodatkowo posypać erytrytolem zblendowanym na puder

     

    💪Całość ma 3564 kcal, w tym 53,2 g białka, 297,1 g tłuszczu i 328,6 g węglowodanów ogółem.
    Po podzieleniu ciasta na 12 części jeden będzie miał 297 kcal

Dodaj komentarz

Przewiń do góry