fbpx

Tost z jajecznicą z domowym pesto i prażonym słonecznikiem

Zacznij od przygotowania pesto. Przepis jest na 4 porcje – użyj tylko jednej do tosta.

  •  
  • Składniki do pesto:
    • Migdały w płatkach – 30 g (3 x Łyżka)
    • Bazylia (świeża) – 25 g (25 x Listek)

    • Oliwa z oliwek – 20 g (2 x Łyżka)
    • Czosnek – 5 g (1 x Ząbek)
    • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Zmiksuj wszystkie składniki na pesto. Jedna porcja (łyżeczka) ma około 20g.

 

 

    • Składniki na tosty:
    • Jaja kurze całe – 112 g (2 x Sztuka)

    • Pomidory koktajlowe – 80 g (4 x Sztuka)

    • Chleb żytni razowy – 60 g (2 x Kromka)
    • Oliwa z oliwek BIOS – 5 g (0.5 x Łyżka)
    • Słonecznik, nasiona, łuskane – 5 g (0.5 x Łyżka)
    • Sól, pieprz do smaku

 

Przygotowanie

1. Zacznij od podprażenia słonecznika na suchej patelni. Zdejmij na talerzyk, a następnie podpiecz pieczywo na patelni na grzankę.

2. Następnie rozbij jajka ze szczyptą soli i pieprzu. Wylej na patelnię z oliwą i przygotuj jajecznicę.

3. Wyłóż jajecznicę na grzankę, dodaj porcję przygotowanego pesto, posyp słonecznikiem i podawaj z pokrojonymi pomidorkami.

 
 
 
 

 K:476.4 / B:21.4 / T:28.2 / WP:31.2 / F:7.6

 

Przepis powstał we współpracy z Monini Polska

 

Leave a Comment

Przewiń do góry