Zacznij od przygotowania pesto. Przepis jest na 4 porcje – użyj tylko jednej do tosta.
- Składniki do pesto:
- Migdały w płatkach – 30 g (3 x Łyżka)
Bazylia (świeża) – 25 g (25 x Listek)
- Oliwa z oliwek – 20 g (2 x Łyżka)
- Czosnek – 5 g (1 x Ząbek)
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Zmiksuj wszystkie składniki na pesto. Jedna porcja (łyżeczka) ma około 20g.
- Składniki na tosty:
Jaja kurze całe – 112 g (2 x Sztuka)
Pomidory koktajlowe – 80 g (4 x Sztuka)
- Chleb żytni razowy – 60 g (2 x Kromka)
- Oliwa z oliwek BIOS – 5 g (0.5 x Łyżka)
- Słonecznik, nasiona, łuskane – 5 g (0.5 x Łyżka)
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
1. Zacznij od podprażenia słonecznika na suchej patelni. Zdejmij na talerzyk, a następnie podpiecz pieczywo na patelni na grzankę.
2. Następnie rozbij jajka ze szczyptą soli i pieprzu. Wylej na patelnię z oliwą i przygotuj jajecznicę.
3. Wyłóż jajecznicę na grzankę, dodaj porcję przygotowanego pesto, posyp słonecznikiem i podawaj z pokrojonymi pomidorkami.
K:476.4 / B:21.4 / T:28.2 / WP:31.2 / F:7.6
Przepis powstał we współpracy z Monini Polska