fbpx

Naleśniki z pieczarkami, tofu i papryką zapiekane z serem

Jeśli tak jak my uwielbiacie naleśniki, to koniecznie musicie spróbować tej wersji! Są nie tylko pyszne, ale również wypakowane po brzegi sezonowymi warzywami. Skoro już mowa o sezonowości, to mamy dla Was coś specjalnego! Na końcu artykułu znajduje się darmowy całoroczny kalendarz zawierający przydatne informacje na temat tego na jakie warzywa jest aktualnie sezon. 

Przepis pochodzi z ebooka „Chodź na obiad!”.
Wpis powstał w ramach współpracy przy projekcie Moc Polskich Warzyw.

Składniki:

Ciasto naleśnikowe
(Proporcje na ok. 6 naleśników)

  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • 50 g mleka lub napoju roślinnego
  • ok. 150 ml wody dla konsystencji (najlepiej
    gazowanej)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka oliwy do smażenia

Farsz:

  • 200 g pieczarek
  • 180 g tofu lub mięsa mielonego
  • 1 papryka
  • 1 biała cebula
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego/skyru (w wersji wegańskiej może być jogurt sojowy/
    kokosowy)
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
  • 1 łyżeczka ziół toskańskich
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki cebulki dymki lub szczypiorku
  • 40 g sera żółtego/parmezanu/mozzarelli
    do posypania
  • 1 łyżeczka oliwy do smażenia

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zblendować na gładką masę. W razie konieczności
    dodać odrobinę więcej wody lub mąki. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić ciasto na bok na ok. 15 minut, aby odpoczęło. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy lub bez
    jeśli patelnia na to pozwala.
  2. Przygotować farsz. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę przez 2-3 minuty, dodać pieczarki pokrojone w plastry i paprykę pokrojoną w kostkę. Smażyć wszystko ok. 10 minut aż z pieczarek wyparuje woda,
    a papryka zmięknie.
  3. Następnie dodać drobno pokruszone tofu, wszystkie przyprawy i sos sojowy. Smażyć wszystko przez
    kolejne 10 minut, najlepiej jeśli tofu się delikatnie zarumieni. Na sam koniec dodać posiekaną cebulkę dymkę, jogurt naturalny, sok z cytryny, wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia.
  4. Na gotowe naleśniki nałożyć przygotowany farsz, zwinąć w rulony lub złożyć trójkąty, ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce, posypać serem i zapiekać przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pysznie smakują podane z sosem pomidorowym.

Wartość odżywcza przepisu

(2-3 porcji):

kcal: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 835,2
białko: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 49,6 g
tłuszcz: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33,9 g
węglowodany ogółem: . . . . . . 105,6 g
błonnik: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22 g

Projekt Moc Polskich Warzyw finansowany jest z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Leave a Comment

Przewiń do góry