Jeśli tak jak my uwielbiacie naleśniki, to koniecznie musicie spróbować tej wersji! Są nie tylko pyszne, ale również wypakowane po brzegi sezonowymi warzywami. Skoro już mowa o sezonowości, to mamy dla Was coś specjalnego! Na końcu artykułu znajduje się darmowy całoroczny kalendarz zawierający przydatne informacje na temat tego na jakie warzywa jest aktualnie sezon.
Przepis pochodzi z ebooka „Chodź na obiad!”.
Wpis powstał w ramach współpracy przy projekcie Moc Polskich Warzyw.
Składniki:
Ciasto naleśnikowe
(Proporcje na ok. 6 naleśników)
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 50 g mleka lub napoju roślinnego
- ok. 150 ml wody dla konsystencji (najlepiej
gazowanej) - szczypta soli
- 1 łyżeczka oliwy do smażenia
Farsz:
- 200 g pieczarek
- 180 g tofu lub mięsa mielonego
- 1 papryka
- 1 biała cebula
- 2 łyżki jogurtu naturalnego/skyru (w wersji wegańskiej może być jogurt sojowy/
kokosowy) - 2 łyżeczki suszonego czosnku
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
- 1 łyżeczka ziół toskańskich
- sól i pieprz
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki cebulki dymki lub szczypiorku
- 40 g sera żółtego/parmezanu/mozzarelli
do posypania - 1 łyżeczka oliwy do smażenia
Wykonanie:
- Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zblendować na gładką masę. W razie konieczności
dodać odrobinę więcej wody lub mąki. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić ciasto na bok na ok. 15 minut, aby odpoczęło. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy lub bez
jeśli patelnia na to pozwala. - Przygotować farsz. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę przez 2-3 minuty, dodać pieczarki pokrojone w plastry i paprykę pokrojoną w kostkę. Smażyć wszystko ok. 10 minut aż z pieczarek wyparuje woda,
a papryka zmięknie. - Następnie dodać drobno pokruszone tofu, wszystkie przyprawy i sos sojowy. Smażyć wszystko przez
kolejne 10 minut, najlepiej jeśli tofu się delikatnie zarumieni. Na sam koniec dodać posiekaną cebulkę dymkę, jogurt naturalny, sok z cytryny, wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia. - Na gotowe naleśniki nałożyć przygotowany farsz, zwinąć w rulony lub złożyć trójkąty, ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce, posypać serem i zapiekać przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pysznie smakują podane z sosem pomidorowym.
Wartość odżywcza przepisu
(2-3 porcji):
kcal: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 835,2
białko: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 49,6 g
tłuszcz: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33,9 g
węglowodany ogółem: . . . . . . 105,6 g
błonnik: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22 g
Projekt Moc Polskich Warzyw finansowany jest z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.