Czy jest lepszy sposób na rozpoczęcie dnia niż słodkie placuszki? Tym razem proponujemy niebanalne połączenie batata, banana i pasty czekoladowej.
Przepis idealny na niedzielne śniadanie lub poprostu dzień, w którym czujemy ochotę na słodką błogość.
Ten jak i więcej przepisów można znaleźć w ebooku „Słodki ebook – Wszyscy kochamy PANCAKES„
Składniki:
- 1 jajko
- 100 g puree z batata
- 200 ml napoju proteinowego czekoladowego np. Mleczna Dolina lub dowolnego mleka
- kilka kropel ekstraktu migdałowego
- 30 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 15 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
Wykonanie:
- Batata wcześniej ugotować lub upiec. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, aby był całkowicie wystudzony.
- Jajko, ugotowanego batata, napój lub mleko i ekstrakt migdałowy zblendować. W misce połączyć wszystkie suche składniki.
- Dodać zblendowaną masę do suchych składników i delikatnie wymieszać, odstawić na ok. 10 minut.
- Pysznie smakują przełożone bananem, masłem orzechowym lub zdrową wersją kremu czekoladowego.
Wskazówki:
W przepisie wykorzystany jest napój proteinowy. Dostaniesz go w każdym popularnym markecie, czy nawet osiedlowej Żabce. Wzbogaca czekoladowy smak placuszków. Jako zamiennik można użyć zwykłego mleka krowiego lub napoju roślinnego.
Wartość odżywcza przepisu:
kcal: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 417
białko: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34,3 g
tłuszcz: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7,7 g
węglowodany ogółem: . . . . . . . . 56 g
błonnik: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6,8 g