fbpx

Pancakes turboczekoladowe z batata

Czy jest lepszy sposób na rozpoczęcie dnia niż słodkie placuszki? Tym razem proponujemy niebanalne połączenie batata, banana i pasty czekoladowej.

Przepis idealny na niedzielne śniadanie lub poprostu dzień, w którym czujemy ochotę na słodką błogość.

Ten jak i więcej przepisów można znaleźć w ebooku „Słodki ebook – Wszyscy kochamy PANCAKES

Składniki:

  • 1 jajko
  • 100 g puree z batata
  • 200 ml napoju proteinowego czekoladowego np. Mleczna Dolina lub dowolnego mleka
  • kilka kropel ekstraktu migdałowego
  • 30 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 15 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli

Wykonanie:

  1. Batata wcześniej ugotować lub upiec. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, aby był całkowicie wystudzony.
  2. Jajko, ugotowanego batata, napój lub mleko i ekstrakt migdałowy zblendować. W misce połączyć wszystkie suche składniki.
  3. Dodać zblendowaną masę do suchych składników i delikatnie wymieszać, odstawić na ok. 10 minut.
  4. Pysznie smakują przełożone bananem, masłem orzechowym lub zdrową wersją kremu czekoladowego.

Wskazówki:

W przepisie wykorzystany jest napój proteinowy. Dostaniesz go w każdym popularnym markecie, czy nawet osiedlowej Żabce. Wzbogaca czekoladowy smak placuszków. Jako zamiennik można użyć zwykłego mleka krowiego lub napoju roślinnego.

Wartość odżywcza przepisu:

kcal: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 417
białko: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34,3 g
tłuszcz: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7,7 g
węglowodany ogółem: . . . . . . . . 56 g
błonnik: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6,8 g

Leave a Comment

Przewiń do góry