Składniki:
Mąka orkiszowa – 150 g (10 x Łyżka)
Jogurt proteinowy lub Skyr – 150 g
Jaja kurze całe – 112 g (2 x Sztuka)
Erytrol / Ksylitol – 100 g (20 x Łyżeczka)
- Masło ekstra – 80 g (16 x Łyżeczka)
- Czekolada gorzka – 80 g (1 x Tabliczka)
- Morele, suszone – 50 g (6.2 x Sztuka)
- Rodzynki, suszone – 50 g (3.3 x Łyżka)
- Oliwa Pomarańcza Monini- 10 g (1 x Łyżka)
- Proszek do pieczenia – 3 g (1 x Łyżeczka)
- Przyprawa piernikowa – 5 g (1 x Łyżeczka)
- Sól – 1g (1 x Szczypta)
Przygotowanie:
Czas przygotowania: 50 minut
1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż foremkę papierem do pieczenia.
2. Rozpuść czekoladę z masłem i odstaw do przestygnięcia.
3. Zmiksuj jaja, jogurt białkowy, oliwę i erytrol. Wlej czekoladę z masłem i wymieszaj. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną (piernikową, sól i połącz składniki.
4. Owoce zalej wrzątkiem na 5 minut. Po tym czasie odcedź, pokrój morele i dodaj do ciasta. Przelej ciasto do foremki.
5. Piecz ok. 50 minut.
1 porcja K:358.7 / B:10.7 / T:19.5 / WP:32.3 / F:4.8
Przepis powstał we współpracy z Monini Polska