fbpx

Proteinowy chlebek piernikowy z suszonymi owocami

 

Składniki:

  • Mąka orkiszowa – 150 g (10 x Łyżka)

  • Jogurt proteinowy lub Skyr – 150 g

  • Jaja kurze całe – 112 g (2 x Sztuka)

  • Erytrol / Ksylitol – 100 g (20 x Łyżeczka)

  • Masło ekstra – 80 g (16 x Łyżeczka)
  • Czekolada gorzka – 80 g (1 x Tabliczka)
  • Morele, suszone – 50 g (6.2 x Sztuka)
  • Rodzynki, suszone – 50 g (3.3 x Łyżka)
  • Oliwa Pomarańcza Monini- 10 g (1 x Łyżka)
  • Proszek do pieczenia – 3 g (1 x Łyżeczka)
  • Przyprawa piernikowa – 5 g (1 x Łyżeczka)
  • Sól – 1g (1 x Szczypta)

Przygotowanie:

Czas przygotowania: 50 minut

1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż foremkę papierem do pieczenia.

2. Rozpuść czekoladę z masłem i odstaw do przestygnięcia.

3. Zmiksuj jaja, jogurt białkowy, oliwę i erytrol. Wlej czekoladę z masłem i wymieszaj. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną (piernikową, sól i połącz składniki.

4. Owoce zalej wrzątkiem na 5 minut. Po tym czasie odcedź, pokrój morele i dodaj do ciasta. Przelej ciasto do foremki.

5. Piecz ok. 50 minut.

 

1 porcja K:358.7 / B:10.7 / T:19.5 / WP:32.3 / F:4.8

 

 

 

Przepis powstał we współpracy z Monini Polska

 
 

Leave a Comment

Przewiń do góry