fbpx

Cytrynowe blondie z truskawkową frużeliną

 

Składniki:

  • Fasola biała (z puszki lub słoiczka) – 240 g

  • Truskawki – 210 g (3 x Garść)
  • Banan – 120 g (1 x Sztuka)

  • Erytrol / Erytrytol – 80 g (16 x Łyżeczka)

  • Jaja kurze całe – 56 g (1 x Sztuka)

  • Masło orzechowe – 45 g (3 x Łyżeczka)

  • Oliwa z oliwek Cytryna – 30 g (3 x Łyżka)

  • Proszek do pieczenia – 3 g (1 x Łyżeczka)

  • Skrobia ziemniaczana – 2.5 g (0.5 x Łyżeczka)

  • Cynamon – 2.5 g (0.5 x Łyżeczka)

  • Aromat waniliowy – 2 g (2 x Kropla)

Przygotowanie:

Czas przygotowania: 45 minut
1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia (20×20 cm lub okrągła o średnicy 18-20 cm).

2. Fasolę dokładnie wypłucz na sitku pod bieżącą wodą.

3. Zmiksuj wszystkie składniki oprócz truskawek. Wylej ciasto do foremki

4. Piecz przez około 30 minut.

5. Truskawki obierz i zmiksuj. Podgrzej w garnku. Skrobię wymieszaj w szklance z małą ilością wody. Wlej do garnka i chwilę gotuj, by zagęścić truskawkowy sos. W razie potrzeby dosłodź erytrolem. Polej ciasto frużeliną. Opcjonalnie przystrój owocami i listkami mięty.

 

Przy podziale na 8 kawałków

 

1 kawałek K:136.8 / B:4.7 / T:7.6 / WP:10.8 / F:2.7 / 

 

 

Przepis powstał we współpracy z Monini Polska

 
 

Leave a Comment

Przewiń do góry