Składniki:
Fasola biała (z puszki lub słoiczka) – 240 g
- Truskawki – 210 g (3 x Garść)
Banan – 120 g (1 x Sztuka)
Erytrol / Erytrytol – 80 g (16 x Łyżeczka)
Jaja kurze całe – 56 g (1 x Sztuka)
Masło orzechowe – 45 g (3 x Łyżeczka)
Oliwa z oliwek Cytryna – 30 g (3 x Łyżka)
Proszek do pieczenia – 3 g (1 x Łyżeczka)
Skrobia ziemniaczana – 2.5 g (0.5 x Łyżeczka)
Cynamon – 2.5 g (0.5 x Łyżeczka)
Aromat waniliowy – 2 g (2 x Kropla)
Przygotowanie:
Czas przygotowania: 45 minut
1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia (20×20 cm lub okrągła o średnicy 18-20 cm).
2. Fasolę dokładnie wypłucz na sitku pod bieżącą wodą.
3. Zmiksuj wszystkie składniki oprócz truskawek. Wylej ciasto do foremki
4. Piecz przez około 30 minut.
5. Truskawki obierz i zmiksuj. Podgrzej w garnku. Skrobię wymieszaj w szklance z małą ilością wody. Wlej do garnka i chwilę gotuj, by zagęścić truskawkowy sos. W razie potrzeby dosłodź erytrolem. Polej ciasto frużeliną. Opcjonalnie przystrój owocami i listkami mięty.
Przy podziale na 8 kawałków
1 kawałek K:136.8 / B:4.7 / T:7.6 / WP:10.8 / F:2.7 /
Przepis powstał we współpracy z Monini Polska