Składniki:
- Awokado – 70 g (0.5 x Sztuka)
Chleb żytni – 60 g (2 x Kromka)
Jaja kurze całe – 56 g (1 x Sztuka)
Miks sałat – 25 g (1 x Garść)
- Pietruszka, liście – 6 g (1 x Łyżeczka)
- Szczypiorek – 5 g (1 x Łyżeczka)
- Oliwa z oliwek Classico – 5 g (0.5 x Łyżka)
- Bazylia (świeża) – 5 g (5 x Listek)
- Sok cytrynowy – 3 g (0.5 x Łyżka)
- Czosnek granulowany – 2 g (2 x Szczypta)
- Pieprz i Sól – 1 g (1 x Szczypta)
Przygotowanie:
Czas przygotowania: 10 minut
1. Ugotuj jajko na półtwardo (ok. 8 minut).
2. Szczypiorek, pietruszkę i bazylię posiekaj. Awokado rozgnieć widelcem na pastę. Połącz awokado z ziołami, dopraw czosnkiem, sokiem z cytryny oraz szczyptą soli i pieprzu.
3. Na grzanki dodaj garść sałat, przygotowaną pastę i plasterki jajka.
4. Udekoruj listkami bazylii.
Porada:
Jajko możesz wymienić na plasterki mozzarelli lekkiej lub plastry tofu w wersji roślinnej.
K:397.7 / B:13.4 / T:22.2 / WP:31.7 / F:8.7
Przepis powstał we współpracy z Monini Polska